Hans Klemm Erdélyben: Rajta a szemünk a magyar–román viszonyon!

Most már bárki nyugodtabban aludhat.
Hirdetés

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete egyhetes körúton tartózkodik Erdélyben, különös tekintettel a Székelyföldre, ezen belül pedig Hargita megyére. Ez lehet a magyarázata, hogy hétfőn éppen Csíkszeredában nyilatkozott egyet.

Nézzük, mit is mondott: „Egy hétig tartózkodom Erdélyben és több megyébe látogatok el, de Hargitába kimondottan el akartam jönni. Ez a harmadik látogatásom a megyében, két évvel ezelőtt, illetve múlt télen már jártam itt. Felfedeztem a megye szépségeit, találkoztam az itt élő kedves emberekkel. Csodálatos hely, és annyiszor jövök ide, ahányszor csak megtehetem.”

A kötelező udvariasságokon túl Klemm a magyar–román viszonyról is ejtett pár szót, különös tekintettel arra, hogy a sajtó firtatta. Ezt mondta: „Nagy figyelemmel követjük a viszony alakulását, és remélem, nem csak a magyar, de a többi kisebbség is teljes mértékben is megkapja kijáró tiszteletet.”

Az amerikai nagykövet hétfőn Borboly Csabával, a Hargita megyei tanács elnökével, Jean-Adrian Andrei Hargita megyei kormánymegbízottal, illetve Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel találkozott. Hogy miről beszélgettek, nem tudni, mert a sajtót távol tartották a helyszínektől.

A korábbihoz hasonló zászlóbotrányról sem tudni, de hát egyelőre az erdélyi turné elején tart a nagykövet úr. Ki tudja, hogy végződik a tündérországi körút?

Hirdetés