Dolgoznak a régészek a Petőfi utcában, de még nem tudják, hogy mit találtak

Zajlik a régészeti feltárás a kolozsvári Petőfi utcába tervezett szálloda építőtelepén, de a konklúzióhoz ki kell terjeszteni az ásatást.
Hirdetés

Mentőásatás zajlik a Petőfi (Avram Iancu) utca 23-25. szám alatti telken, ahol Kolozsvár első botanikus kertje állt. Itt feltehetőleg a város egykori erődítmény-rendszeréhez tartozó kétoldalú kőfalat találtak a régészek.

Cociş Sorin Ilie, a Román Akadémia Régészeti és Művészettörténeti Intézetének régésze a Szabadság napilapnak úgy nyilatkozott, hogy hat és fél méteres mélységig ástak le, és a leletanyag túlnyomó részét kerámiatöredékek képezik.

A középkori várfallal párhuzamosan haladó kétoldalú kőfalat tártak fel, illetve egy arra merőleges kőfalszakaszt, amely a várfal vonaláig kinyúlik. A régész szerint a mentőásatás még hetekig folytatódik.

A szakemberek egy jelentésben összegzik következtetéseiket, javaslataikat, ez alapján az országos régészeti szakbizottság dönt a további lépésekről. A napilap szerint egyelőre a feltáráson dolgozók is csak feltevéseket fogalmaztak meg, ahhoz, hogy tudományos szempontból megbízható megállapításokat lehessen leszűrni, folytatni kell a munkát. Abban azonban egyetértenek, hogy a kétoldalú, hosszirányú falszakasz új adalékokkal szolgálhat a város védműveinek történetéhez.

A napokban – mint arról beszámoltunk – a középkori várfallal párhuzamosan haladó alagútra bukkanhattak az építőmunkások a kolozsvári Petőfi utcában, ahol egy többszintes szálloda épül.

Hirdetés

Az építkezés részben az egykori Nemes-Bethlen ház füvészkertje, azaz a kincses város első botanikus kertje helyén zajlik és évek óta a sajtó figyelmének középpontjában áll. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a befektetők tisztázatlan körülmények között szerezték meg az engedélyeket az itt építendő hotelre.

 

Hirdetés