Ne reménykedjünk, a kormány nem fékezi meg a gázárat

Majdnem hozott egy baloldali intézkedést a baloldali kormány, aztán gyorsan meggondolta magát.
Hirdetés

Levették a pénzügyminisztérium honlapjáról azt a tervezetet, amellyel a kormány gátat akart szabni a hazai kitermelésű földgáz drágulásának. Ezt maga a pénzügyminiszter jelentette be ma Konstancán azzal, hogy a hatósági árszabályozásról majd akkor lesz szó, ha erre mindenki felkészült.

A lakossági gázár tavaly április, azaz a teljes liberalizálás óta tíz százalékkal nőtt, de a miniszter, Eugen Teodorovici szerint nem az egészséges versenynek köszönhetően, hanem amiatt, hogy a piacot két nagyvállalat (a Romgaz és az OMV Petrom) uralja, amelyek felváltva és megalapozatlanul emelik az áraikat, miközben hanyagolják azokat a beruházásokat, amelyeket megígértek. 

Ráadásul az egyik vállalat 100 százalékban, a másik 70 százalékban állami tulajdonban van, mutatott rá a pénzügyminiszter. Az államnak ezeken a vállalatokon keresztül nem a minél nagyobb profit kellene legyen az érdeke, mondta a miniszter, hanem hogy olyan áron szolgáltasson gázt, amely bátorítja a gazdaság fejlődését. A miniszter a két nagyvállalat igazgatótanácsában ülő minisztériumi alkalmazottaknak is beszólt mondván, biztos nagyon fáradtak voltak azokon az üléseken, ahol a gázáremelésekről döntöttek.

A minisztérium szerdán jelentette be, hogy megawattóránként 55 lejben szabná meg a hazai kitermelésű gáz árát a szolgáltatóknál 2021. június 30-ig sürgősségi kormányrendeletben. (Ugyanaznap szólt az ANRE is, hogy 5,8 százalékos drágítást engedélyezett a gázszolgáltatóknak.) A kőolajkitermelő vállalatok egyesülete a drágítás megfékezésének tervére csütörtökön azt válaszolta, hogy az intézkedés érzékenyen érintené a termelőket, és növelné az ország függőségét az energiaexporttól.

Hirdetés