Ismét törvénytelenséggel vádolják a Schweighofert

Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
Hirdetés

A Holzindustrie Schweighofer továbbra is felvásárolja az ország természetvédelmi parkjaiban törvénytelenül kitermelt faanyagot, annak ellenére, hogy az osztrák faipari vállat ezt több alkalommal is nyíltan tagadta – mutat rá legfrissebb jelentésében a washingtoni székhelyű Environmental Investigation Agency (EIA).

Az amerikai természetvédelmi szervezet szerint az osztrák tulajdonú cég az év eleje óta több mint 35 ezer köbméter, a Radnai és a Kelemen nemzeti parkból származó rönköt vásárolt beszállítóitól. A Schweighofer az Agerpreshez eljuttatott válaszában azt magyarázza hosszasan, hogy a társaság minden beszállítójától elkéri a faanyag eredetét igazoló okiratokat, s amennyiben a portéka természetvédelmi területről származik, elállnak a vásártól.

Az amerikai környezetvédők friss jelentésükben az eszeveszett tempóban zajló romániai erdőirtásra is felhívják a figyelmet: míg 2005-ben 300 ezer hektár szűz erdőség szerepelt a hivatalos nyilvántartásban, ez mára 100 ezerre csökkent.

A Holzindustrie Schweighofer 2002 óta három deszkagyárat és két panelgyártó üzemet működtet az országban összesen körülbelül 3100 alkalmazottal. Időközben alaposan elvesztette népszerűségét az illegális fakitermelés gyanúja miatt. 

Hirdetés

 

 

Hirdetés