Dragneáék orrára koppint a Velencei Bizottság

Elkészült a román igazságügyi reformokról szóló előzetes jelentés, melyben többek között alkotmánymódosítást javasolnak az ügyészek semlegessége érdekében.
Hirdetés

Elkészült a Velencei Bizottság előzetes jelentése az igazságszolgáltatási törvénycsomagról, miután a független alkotmányjogászokból álló tanácsadói testület Klaus Iohannis államfő felkérésére megvizsgálta a PSD-ALDE kormánykoalíció reformtervét.

A 30 oldalas dokumentumban több javaslatot is megfogalmaznak Románia számára a főügyészekkel kapcsolatosan, mint például:

  • módosítson alkotmányt annak érdekében, hogy a főügyészek kinevezése és menesztése semleges maradjon;
  • változtasson a főügyészek kinevezési procedúráján;
  • őrizze meg az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepét a főügyészek kinevezésekor ezzel ellensúlyozva az igazságügyi miniszter befolyását.

Nem nyerte el a Bizottság tetszését a törvénycsomag azon része, mely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben. A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, hogy az ügyészek és a bírák visszaéléseit erre szakosodott ügyészek végezzék.

Az, hogy a javaslatokból mit fogadnak meg a törvényhozók, csak rajtuk múlik, a testület iránymutatása ugyanis csak konzultatív jellegű. Az előzetes jelentés után még pár hónapot várni kell a teljes jelentés közzétételére, emellett a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával kapcsolatos állásfoglalás is csak októberben várható. 

 

Hirdetés