Végre egy kis jó hír a bankhiteleseknek

Csökkent a ROBOR szintje.
Hirdetés

Bár nem tudni, meddig tart a trend, tény, hogy a héten egy kissé felszusszanhatnak mindazok, akiknek életére és kedélyére meghatározó jelleggel bír a háromhavi bankközi hitelkamatláb, közismertebb nevén a ROBOR.

Őroborsága ugyanis az elmúlt háromnegyed évben tapasztalt folyamatos emelkedés után úgy döntött, elege van a magaslati levegőből, és csökkenésbe kezdett. Legalábbis egy időre.

Míg tavaly ilyenkor még egy százalék alatt volt az ingatlanhitelek – főleg az Első otthon-programban felvett kölcsönök – törlesztőrészleteinek összegét meghatározó index, péntekre már 3,39 százalékon állt.

Hétfőn viszont csökkenni kezdett, igaz, nem nagyon: 3,38-as szintre szállt alá, majd ez folytatódott kedden is, amikor 3,36 volt az érték.

És láss csodát, a trend szerdán is folytatódott: a jegybank által kiadott közlemény szerint 3,35-ön áll.

Hirdetés

Persze senki sem garantálja, hogy a csökkenés hosszú, vagy akár csak középtávon is folytatódik, főleg annak fényében, hogy a nemzeti bank illetékesei és más gazdasági szakemberek is úgy vélik: az 1 százalék alatti ROBOR-szint a természetellenes, és a mostanihoz hasonló közelít a normalitáshoz.

De azért egy egyszerű bankhiteles az ilyen apróságoknak is tud örülni.

Hirdetés