Szigorították a szent román földgáz miatti hiszti nyomán a kitermelésről szóló törvényt

Többek között a magyar szál is befigyel, naná.
Hirdetés

Hatottak a szent román földgázt idegen – köztük magyar – érdekeltségeknek történő átjátszásáról szóló ellenzéki sirámok és uszító nyilatkozatok: a képviselőház hétfő este szigorított formában szavazta meg a fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára azt a jogszabályt, amely a nyersanyag kitermelését szabályozza.

A jogszabályt 175 támogató, 30 ellenszavazattal és 30 tartózkodás mellett szavazta meg a képviselőház, amelynek ügydöntő jogköre volt ebben az esetben. A törvényt az idén februárban a szenátus is elfogadta, így már csak Klaus Iohannis államelnöknek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen.

A törvényt késő délután módosították Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök javaslatára, aki már korábban jelezte, szerinte túl engedékeny a jogszabály szenátusban elfogadott változata, ezért a földgáz kitermeléséből Románia számára nem származik elég haszon. Éppen ezért a parlament megszavazta, hogy a kitermelt gáz mennyiségének függvényében úgynevezett progresszív adózást vezetnek be. Dragnea szerint

így összesen 20 milliárd dollár haszna származik a román államnak és van esély arra, hogy Románia függetlenedjen az orosz gáztól.

A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését.

Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki. A befektetőknek a jogszabály alapján az idén kell döntést hozniuk arról, hogy megkezdik-e a nyersanyag felszínre hozását.

A parlamenti vitán részt vett Richard Tusker, az ExxonMobil Románia vezérigazgatója, aki elmondta:

az adózási feltételek szigorítása következtében valamennyi befektető számára sokkal nehezebb lesz kedvező döntést hozni a kitermelés megkezdéséről.

Az egyik módosítás szerint a Fekete-tengerből kitermelt földgáz felét az energiatőzsdén kell értékesíteni, a másik felét kétoldalú szerződésekben.

Hirdetés

Liviu Dragnea korábban leszögezte: elfogadhatatlan Románia számára, hogy a teljes gázmennyiséget kétoldalú szerződéseken keresztül adják el és a teljes mennyiség külföldre jusson, így a nyersanyagból más államok, mint például Magyarország profitáljon, és az ő gazdaságukat erősítse a földgáz.

A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben, és bejelentette: 2022-től lehetőség nyílik jelentős mennyiségű fekete-tengeri gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

„Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból” – mutatott rá a külügyminiszter.

Ezután a román közéletben több bírálat érte a hatóságokat, hogy Magyarországnak adják el a „román gázt”.

Megszólalt magyarellenes „civil” szervezet és ellenzéki párt egyaránt, emiatt a román külügynek magyarázkodnia is kellett.

Hirdetés