A zsűri szerint nem volt jobb film Radu Jude alkotásánál a Karlovy Vary-i fesztiválon

A román film nyerte el a fődíjat.
Hirdetés

Újabb elismerést söpört be a román filmművészet: Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmje kapta szombat este a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet a rangos elismeréssel tüntetnek ki.

Radu Jude alkotása, amely az odesszai csata eseményeinek felelevenítéséről szól, a fesztivál fődíja mellett az Europa Cinemas hálózat kitüntetését, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte.

 

 

A díjátadón Jude is jelen volt, a színpadon úgy kommentálta az elismerést, hogy egy díj többet mond el azokról, akik odaítélik, mint akik megkapják.

A csehországi szemle nemzetközi zsűrijében idén Mark Cousins brit rendező, Zrinka Cvitešić horvát színésznő, Marta Donzelli olasz producer, Zdeněk Holý cseh filmkritikus és Nanouk Leopold holland rendező kapott helyet. A hivatalos versenyprogramba 12 filmet válogattak be.

Hirdetés

Jude hatodik nagyjátékfilmje – amelynek világpremierjét hétfőn tartották a szemle keretében – történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos „intelligens vészjelzésnek”, „merész vígjáték-drámának” nevezte az alkotást – mutat rá a közlemény.

A filmben Ioana Iacobot, Alexandru Dabiját, Alex Bogdant, Ilinca Manolachét, Şerban Pavlut, Ion Rizeát, Claudia Ieremiát és Bogdan Cotleţet láthatják a nézők.

A romániai mozikban szeptember 28-ától vetítik a díjnyertes alkotást.

Hirdetés