A magyar Országházhoz hasonlóan rendezik be a váradi városházát

Múzeumőr lesz a váradi polgármester. Az irodája pedig múzeum. És szépen berendezik, úgy fog kinézni, mint Rimler Károly idejében.
Hirdetés

Eredeti állapotába állítják helyre a nagyváradi városházát, ezen belül pedig a polgármester irodáját, melyben a jövőben múzeum fog működni. Ilie Bolojan polgármester jelenlegi irodája a múlt század elejei stílusban fog pompázni, úgy fog kinézni, mint a városépítő elöljáró, Rimler Károly idejében.  Az egykori bútorzat rekonstrukciójához a nagyváradiak segítségét kérik.

„Akinek van fényképe a polgármesteri szoba bútorzatáról, illetve az épület belső tereiről, megkérjük, hozza be irodánkba, ezzel is segítve a munkálatokat” – kérte a párt közleménye szerint csütörtöki sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke.

A városháza felújítására összesen 19,6 millió lejt költ saját forrásból a váradi városvezetés. Az épületet kívülről és belülről is teljesen felújítják, a munkálatok ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdődnek.

Az épület majdnem úgy fog kinézni, mint új korában, az eredeti állapothoz legközelebb álló módon állítják helyre és a homlokzatán található szobrokat is restaurálják. Csomortányi István, a párt Bihar megyei elnöke elmondta, javasolták, hogy a felújítás után az egykori turul szobrot is helyezzék vissza a homlokzatra, de erről még nem született döntés.

A felújítás után az ülésterembe is visszakerül az eredeti bútorzat mása, mely a budapesti Országházéhoz hasonlóan patkó formában volt elhelyezve. A falat pedig a régi festmény másolata, Bihari Sándor Luxemburgi Zsigmond magyar és Ulászló lengyel király találkozását ábrázoló alkotásának reprodukciója díszíti majd eredeti méretben.

Hirdetés