Útlezárásokkal tüntetnek a btk-módosítások ellen

Bukarestben, Kolozsváron és Brassóban is így tiltakoznak a korrupció büntethetőségének fellazítása ellen. Bukarestben a csendőrség könnygázt is bevetett.
Hirdetés
Országszerte tüntetnek a nagyvárosokban az ellen, ahogy a parlament két és fél nap alatt úgy módosította a büntető törvénykönyvet, hogy már ne lehessen annyi visszaélés miatt büntetőjogi felelősségre vonni a döntéshozókat, mint eddig.
 
Bukarestben a Victoria-téren kezdtek délután gyülekezni a tiltakozók, estére mintegy háromezren jöttek ki a kormány székhelye elé a Digi 24 hírtelevízió becslése szerint. Este egy-két tucat ember úgy ült le az aszfaltra, hogy leállítsa a teret átszelő egyik sugárút forgalmát, az élő úttorlaszt némi tárgyalás után a csendőrség felszámolta.
 
 
 
Később a csendőrség kordonokkal vette közre az egyre gyarapodó tömeget, majd könnygázzal is megszórta. Egyelőre nem világos, hogy miért, illetve hogy a tüntetők a könnygáz bevetése előtt vagy arra válaszként dobálták meg a csendőröket műanyag palackokkal.
 
Brassóban pár tucatnyian tiltakoznak, de hatékonyan: a zebrán folyamatos átkeléssel zártak le egy forgalmas kereszteződést negyedórán át.
 
 
Kolozsváron pár százan vonultak át a belváros és a Mărăști negyed utcáin úgy, hogy teljes szélességében elfoglalták például a Dorobantilor sugárutat, és gyakran megálltak, leültek. Rengeteg a fiatal és a fiatal szülő gyerekekkel a menetben.
 
A tiltakozásnak még nincs vége, a menet csak este tíz után ér vissza a központba.
 
 
 
Nagyszebenben a minden nap összegyűlő Vă vedem csoport a btk legfontosabb módosításait ismertette. Utcára vonultak Temesváron, Aradon és Iași-ban is, ahol román és uniós zászlókkal gyűlt össze és állt körbe egy kisebb csoport.

Hirdetés