A fellebbezés után már elhitte a bíróság, hogy életben van a halottá nyilvánított férfi

De nem volt könnyű bizonyítani.
Hirdetés

Fellélegezhet az a moldvai, Vaslui megyei illetőségű férfi, akit még 2013-ban nyilvánítottak halottá, majd amikor a bíróságon kérte a halotti anyakönyvi kivonat semmissé nyilvánítását, arra hivatkozva, hogy életben van, és viszonylag jó egészségi állapotnak örvend, a bíró elutasította a kérését. A bârladi bíróság ugyanis kedden a fellebbezés nyomán már elhitte, hogy a férfi tényleg él, és semmissé nyilvánította a halottá nyilvánításáról szóló korábbi ítéletet, valamint a halotti anyakönyvi kivonatát.

A most 63 éves Constantin Reliu még 1992-ben ment külföldre munkát vállalni, családjával pedig utoljára 1999-ben lépett kapcsolatba.

Mivel ezt követően semmit sem hallottak felőle, felesége 2013-ban kérte a halottá nyilvánítását, amit 2016-ban a  bârladi bíróság meg is tett.

Csakhogy Reliu az idei év elején hazatért, és szembesült azzal a ténnyel, hogy hivatalosan már nincs az élők sorában.

Természetesen azonnal kérte a halottá nyilvánításáról szóló döntés megsemmisítését, ám a vaslui-i törvényszék illetékes bírája valamiért nem érezte kellő súlyúnak az ellentétet, amely aközött feszül, hogy valaki elhalálozott, és aközött, hogy éppen a bíró előtt áll, és ennek az ellenkezőjét bizonyítja, ezért elutasította a kérését.

Hirdetés

A  bârladi bíróság azonban már vajszívűbb volt, és elhitte neki, hogy él.

A hatályos polgári törvénykönyv értelmében egy személy halottá nyilvánítása akkor kérhető, ha eltűnt, és feltételezhető, hogy már nincs életben, amennyiben legalább két év eltelt azóta, hogy a legutolsó információk érkeztek róla.

Amennyiben viszont utólag kiderül, hogy életben van, a halottá nyilvánítását kimondó bíróságon kérheti a döntés megsemmisítését.

Hirdetés