Indul az államelnöki tisztségért a besúgóbotrányba keveredett román akadémiai elnök?

Mindenki nyugodjon le. Nem indul. Legalábbis ezt állítja. Most.
Hirdetés

Ki tudja, honnan, felröppent a pletyka, hogy Ioan-Aurel Pop, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) jelenlegi rektora, a Román Akadémia jelenlegi elnöke, vérbő nacionalista történészprofesszor indul a 2019-es elnökválasztásokon. Klaus Iohannis ellenfeleként, persze.

A sajtó kapta magát, és – a kósza híreket a valóság talajába szögezendő – egy interjú keretében megkérdezte Pop urat, mi az igazság. És ha már szóba álltak, a szekusvádakra is rákérdeztek.

A rector magnificus úr világosan elmondta: 1989 után nem tévedt a politika mezejére, és most sem szándékozik ezt tenni. Hozzátette, életében kizárólag szakmai funkciói voltak. Azokhoz sem kinevezés, hanem választás vagy verseny útján jutott hozzá. Ő volt a BBTE első olyan rektora, akit „a nép” választott meg: az oktatók, kutatók és diákképviselők, vagyis kábé 2000 ember. (Azelőtt a rektort a szenátus kábé 100 tagja választotta.) És azt is kijelentette: az ember maradjon meg a saját kaptafájánál.

A személyét (is) érintő szekus besúgóbotrányra a rektor-elnök azt mondta, hogy biza, ezek a dolgok előfordulnak, főleg, ha valaki befolyásos pozícióba kerül. Ilyenkor egyes körök úgy kezdenek viselkedni, mint a hajdani inkvizíció vagy éppen a kommunista titkosrendőrség (sic!), ádázul kotorásznak az illető múltjában. Mások azért irigykednek az illetőre, mert ők nem tudnak bejutni egy olyan fontos intézménybe, mint a Román Akadémia.

Hirdetés

Vannak persze más okok is: egyeseknek szúrja a szemét, hogy a rektor-elnök úr a román nemzeti vonalat képviseli, ezért lenacionalistázták. Másoknak nem tetszenek a kapcsolatai, nézetei, az, ahogy nyíltan megmondja, ha valamelyik véleményvezér nemzetellenesen viselkedik.

Biza, ez egy igazi értelmiségi dolga. Éberen őrködik nemzete fölött. És nem bocsátkozik politikai kalandokba. A fenti kijelentések fényében fél szemmel figyeljük majd Pop úr idevágó jövőbeli cselekedeteit.

Hirdetés