Több mint három év hercehurca után felmentették Gyergyószentmiklós volt polgármesterét

Mezei Jánost alapfokon ártatlannak találta a Hargita Megyei Törvényszék.
Hirdetés

Minden vádpont alól felmentette a Hargita Megyei Törvényszék Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét, és elrendelték a vagyonzár feloldását is. A politikust hivatali visszaélés, zsarolás és sikkasztásra való felbujtással vádolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A ma született ítélet nem jogerős, az ügyészség tíz napon belül megfellebbezheti. Az ügy másik vádlottját,

Barabás Éva Csilla volt jegyzőt szintén felmentették a sikkasztás vádja alól.

Mezeit egykori kampányfőnöke, Virág Zsolt jelentette fel. A vádhatóság szerint Mezei János azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. Mezei szerint a telek eladható volt, a telekkönyvi kivonat alapján az a város tulajdonában állt. A DNA azt tekintette zsarolásnak, hogy a polgármester felszólította a Monturist Kft. ügyvezetőjét, Virág Zsoltot, hogy mondjon le a tisztségéről.

A bírók elutasították Virág Zsolt kártérítési igényét, illetve a perköltség megtérítését is.

A volt MPP-és polgármester mellett sokan kiálltak, és szót emeletek az ellen, ahogyan az ügyét kezelték, különösen a családja jelenlétében zajló, megalázó házkutatás miatt. Mezei Jánost egy hónapig előzetes letartóztatásba helyezték, két hónapig házi őrizetben tartották, és eltiltották a polgármesteri tisztség gyakorlásától is. Mezei az alapfokú ítélet kapcsán a Székelyhonnak elmondta: örül, hogy bebizonyosodott, semmilyen törvénytelenséget nem követett el, de csak akkor fog igazán megnyugodni, ha a jogerős ítélet is megerősíti az alapfokú döntést.

Hirdetés