Siralmas helyzetben a román vasúttársaság: már vasúti kocsiból sincs elég

Borzasztó lesz a vonatozás a nyári időszakban.
Hirdetés

Ha valaki esetleg nem hitte el, hogy a Román Vasúttársaság (CFR) egy szép, nagy halomnyi rozsdásodó csődtömeg, akkor most már elhiheti: maga a közlekedési miniszter vallotta be.

Lucian Şova az Agerpres hírügynökségnek adott, vasárnap megjelentetett interjúban kerek perec elismerte: a vasúttársaság nem rendelkezik elegendő vasúti kocsival ahhoz, hogy problémamentes utaztatást biztosítson a nyári üdülési szezonban.

Şova elmondta: a tulajdonában levő 1200 kocsiból márciusban 400 műszaki okok miatt üzemképtelen volt. Ráadásul a javításukra sem írták ki a pályázatot hosszú ideig – ez ugyan most megtörtént, és hozzáfogtak a javításukhoz, de a nyári időszakban még biztos nem áll elegendő kocsi az utasok rendelkezésére.

„Sajnos a CFR utasszállító részlege nagyon rossz helyzetben van, nincs elég vasúzi kocsija, és sajnos idén nyáron nem is lesz, különösen a tengerparti járatokon”

– mondta a miniszter.

Hirdetés

Hozzátette, már elindították a beszerzési eljárást száz Siemens Desiro motorvonat – közismertebb nevén Kék nyíl – megvásárlására, azonban ezek leghamarabb szeptemberben vagy októberben érkeznek meg.

„Javítgatunk, és megpróbáljuk kiszolgálni a forgalmat a teljes járműpark valamivel több mint kétharmadával. Vagy megpróbáljuk optimalizálni a forgalmat, kocsikat hozni, de a járműpark hiányzó egyharmada nagyon sok”

– ismertette a miniszter a lesújtó helyzetet.

Hirdetés