Pert vesztett Dan Tanasă Kovászna Megye Tanácsa ellen

Leveszik a Közigazgatási Palota feliratot, átalakítják a homlokzatot.
Hirdetés
Megszabadult a bírságtól Tamás Sándor tanácselnök és Kovászna Megye Tanácsa a Brassói Táblabíróság jogerős döntése nyomán abban a perben, amelyet a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított azért, hogy lekerüljön a Megyeháza felirat a megyei tanács épületéről. Az ítéletről a megyei tanács számolt be szombaton.
 
2016-ban az egyesület azért jelentette fel az önkormányzatot, mert szerintük a Megyeháza nem a Palat Administrativ magyar nyelvű megfelelője, ismerteti a közlemény az előzményeket. A bíróság alapfokon az egyesületnek adott igazat, és arra utasította Kovászna Megye Tanácsát, hogy cserélje ki a magyar nyelvű feliratot. 
 

Miután az önkormányzat nem vette le a táblát, 

Dan Tanasă ismét feljelentést tett, azt kérve, hogy bírságolják meg Kovászna Megye Tanácsának elnökét, mert a bírósági végzést nem hajtotta végre. Ezt a kérést a Kovászna Megyei Törvényszék elfogadta, és súlyos pénzbírságot szabott ki Tamás Sándornak, akinek az országos minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, 380 lejt kellett volna befizetnie minden napra a késésért. 
 
A megyei önkormányzat ezért 2018. április 6-án kitette a Palat Adminstrativ / Közigazgatási Palota feliratot, hogy elkerülje a pénzbírság kifizetését, majd fellebbezést nyújtott be, amelyet most jogerősen megnyert.
 
A Palat Administrativ / Közigazgatási Palota feliratot le fogják venni, tájékoztat a közlemény, mert az nem az intézmény hivatalos megnevezése, tehát nem kötelező felirat, ráadásul szeretnék a megyei önkormányzat épületének homlokzatát átalakítani – emelte ki Tamás Sándor a döntés kapcsán.
 

A tanácselnök egyúttal Dan Tanasának is odacserdített: 

ő az „ügyeletes jelentgető”, aki „Székelyföld gyarmatosítási kísérletének látható képviselője” egy láthatatlan rendszerben, amely Tamás szerint a székely közösség ellen dolgozik, és folyamatosan azzal terheli le az önkormányzatokat, hogy bíróságokra járjanak.
 
„Ez a különbség köztünk és az egyébként sepsiszentgyörgyi származású Dan Tanasă között, hogy mi szeretjük szülőföldünket, ő meg gyűlöli Székelyföldet és az itt élő embereket” – fogalmazott a tanácselnök.
 
Az elmúlt tíz évben Kovászna Megye Tanácsához közel kétszáz kérést vagy közigazgatási panaszt fogalmazott meg, 15 pert akasztott a megyei önkormányzat nyakába – áll a közleményben.

Hirdetés