Vizsgálja az ügyészség, valóban hazaárulást követett-e el a miniszterelnök

Viorica Dăncilă kormányfőt az ellenzéki liberálisok elnöke jelentette fel az izraeli román nagykövetség ügyében.
Hirdetés

Komolyan vette a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) Ludovic Orban liberális pártelnök feljelentését, amelyet Viorica  Dăncilă miniszterelnök ellen tett hazaárulás miatt: az ügyészség csütörtökön közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

A nyomozás ugyanakkor nem konkrét személy – vagyis nem  Dăncilă ellen zajlik, csupán a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárás indult.

Mint megírtuk, Orban még májusban, a kormány által megszavazott, az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről szóló memorandum miatt jelentette fel a kormányfőt a legfőbb ügyészségen.

A PNL elnöke egy iaşi-i sajtótájékoztatón közölte, saját nevében, „állampolgári minőségében” feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő és a PSD-elnök ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Liviu Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolja.

Hirdetés

Ludovic Orban azt mondta, a feljelentést az a memorandum indokolja, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány.

Orban szerint a kormánypárti vezetők azáltal követték el ezeket a bűnöket, hogy a kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.

Hirdetés