Egy gyékényen árulnak
béel
2018. május 18. péntek, 08:10
Ludovic Orban PNL-elnök szerint igen. Ezért fel is jelentette őt.

Államcsínykísérlet és alkotmányellenes kezdeményezés – így minősítette Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első embere, Ludovic Orban hazaárulás miatt feljelentést tett Viorica  Dăncilă miniszterelnök ellen.

Orban a kormány által megszavazott, az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről szóló memorandum miatt jelentette fel a kormányfőt e legfőbb ügyészségen csütörtökön

Dragnea ezt este úgy kommentálta: a feljelentés valójában a Klaus Iohannis államfő részéről korábban elhangzott fenyegetés – miszerint a miniszterelnök akkor jár jól, ha azt teszi, amit mondanak neki, és lemond – valóra váltása.

„Ez valójában Klaus Werner Iohannis feljelentése. Orban csak egy szánalmas eszköz. Nem az ő agyából pattant ki, ez Iohannis elnök Viorica Dăncilă kormányfőt érintő fenyegetésének valóra váltása. Amikor én hétfőn azt mondtam, hogy ez egy maffiózó stílusú fenyegetés, ő tagadta. A valóság azonban engem igazolt. Ha nem teszed azt, amit mondanak, feljelentünk és a politikai rendőrségre küldünk”

– fogalmazott Dragnea.

Kifejtette,

Orban kezdeményezése alkotmányellenes és államcsínykísérletnek minősíthető, hiszen törvénytelen hatalomátvételre irányul.

„Iohannis úrnak van hat háza, és most saját használatba venné a Victoria-palotát is” – tette hozzá a szociáldemokraták vezetője a kormányszékházra utalva. Szerinte a feljelentés nyomán a liberális pártelnököt felelősségre vonhatják a bűnüldöző szervek megtévesztése miatt, ami bűncselekmény, és szabadságvesztéssel büntethető.

Dragnea nyomatékosította: a miniszterelnök továbbra is élvezi a párt támogatását, és a kormány nem adja meg magát. Hozzátette, „egy cseppnyi igazság sincs” a feljelentésben, és jogászaikkal fontolgatják, hogy büntetőjogi feljelentést tegyenek a kezdeményezők ellen.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette,

„nem jöhet szóba” a miniszterelnök tisztségből való felfüggesztése.

A PNL elnöke egy iaşi-i sajtótájékoztatón közölte, saját nevében, „állampolgári minőségében” feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő és a PSD-elnök ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Liviu Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolja.

Ludovic Orban azt mondta, a feljelentést az a memorandum indokolja, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány.

A legfőbb ügyészség továbbította a feljelentést a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT).

Orban szerint a kormánypárti vezetők azáltal követték el ezeket a bűnöket, hogy a kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.

A PNL elnöke arra alapozza érveit, hogy az alkotmány szerint Románia külföldi képviseletére az államfő jogosult, és egy 2012-es alkotmánybírósági döntés is megerősítette az elnök szerepét az ország külpolitikai irányvonalának kialakításában, tehát

nélküle a kormány nem hozhatott volna az országot elkötelező külpolitikai döntést

– közölte a párt szóvivője.

Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze közölte, az első feladatuk az, hogy megvizsgálják: a feljelentésben foglaltak alapján a miniszterelnök cselekedetei valóban kimerítik-e a hazaárulás fogalmát. Amennyiben igen, akkor az ő hatáskörük lesz lefolytatni a vizsgálatot.

Elemzők szerint az ellenzéki pártvezér fellépése nem feltétlenül azt célozza, hogy bíróság elé állítsák és esetleg el is ítéljék a kormányfőt, hanem csak eszközt akar biztosítani az államfőnek arra, hogy eltávolítsa Dăncilát a hatalomból.

Amennyiben ugyanis a vádhatóság bűnvádi eljárást indít a miniszterelnök ellen, Iohannis felfüggesztheti őt tisztségéből.

Az államfő április végén – egyebek között az ország izraeli nagykövetségének áthelyezése körüli nézeteltérésre hivatkozva – bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Dăncilától, lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, hozzátéve, alkalmatlannak tartja őt tisztsége betöltésére. Dăncilă közölte, hogy nem hajlandó lemondani, ilyen körülmények között pedig az államfőnek nincsenek eszközei leváltásra, őt csak a parlament távolíthatja el a kormány éléről.

De ki a hazaáruló?
A Büntető törvénykönyv szerint hazaárulást az államfő vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tagjai követhetnek el. Büntetése 15-től 25 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó börtönbüntetés is lehet. Ehhez természetesen hozzáadódhat az állampolgári jogok gyakorlásától való eltiltás. Megvalósítójának a Btk. 394-től 397. paragrafusáig terjedő bűncselekményeket kell elkövetnie. Ezek az árulásról, az államtitkok kiszivárogtatásáról, az ellenségnek nyújtott segítség révén elkövetett árulásról és az alkotmányos rend elleni tevékenységről szólnak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26638
Akik visszavarázsolják a múltba az adminisztratív palotát.
Visszaküldték az ügyészeknek a Tamási Zsoltot és Ştefan Someşant érintő zavaros vádiratot.
Milyen szépen vezényelte fehér ruhájában a könnygázrohamra induló rohamosztagosokat!
Jól meg is büntették. Csak a graffitik nem hajlandók eltakarodni az épületek falairól.
A jelenlegi politikai vezérek szerint tökéletesen. Illetve, magasról tojnak a román gazdaság budijába. Ez pedig előbb-utóbb megbosszulja magát.
Ezúttal egy gyulafehérvári épület tulajdonjogát vitatják el.
Ő igazán nem tehet róla, hogy az ülés végetért, mielőtt ő odaért volna.
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A restaurátorok végre távcső nélkül is szemügyre vehetik Kolozsvár egyik legismertebb műemlékének falait.
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.