Sétányt neveztek el Marossy Anna biológusról Nagyváradon

Különös, hogy egy virágüzlet működtetői kezdeményezték és vitték végig az elnevezési procedúrát.
Hirdetés

Talán első hallásra szokatlan, hogy egy virágüzlet aláírásgyűjtésbe fog egy utca elnevezéséért, de nem annak, aki ismeri a nagyváradi Körös-part szépítésében szerepet vállaló Florius Art eddigi tevékenységét. Az Ezredévi Emléktéren, a Garasos híd közelében található üzlet az elmúlt években azzal tűnt ki, hogy fokozatosan, egyre ötletesebb módon borította virágba a környéket. Ráadásul tette ezt spontánul és önzetlenül, minden különösebb figyelemfelkeltés vagy önkormányzati segítség nélkül.

Az üzlet működtetői tavaly ősszel aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a sétányt, melyen az üzlet is található, nevezzék el a pár éve elhunyt Marossy Anna természetvédőről, hiszen többek között neki köszönhető, hogy a Körös-part ezen szakasza megőrizhette régi arculatát, nem betonozták le a partot, és nem vágták ki a többi belvárosi szakaszhoz hasonlóan a fákat. Marossy Anna volt az aki, az egyedülálló püspökfürdői tündérrózsa-rezervátum megmentéséért is síkra szállt, nem hiányzott a környezetvédelemmel kapcsolatos váradi eseményekről, és következetesen képviselte a „zöldeket” a városházi közvitákon is.

Nem csoda tehát, hogy a nagyváradiak jól ismerték és szerették a 84 éves korában, 2015 októberében elhunyt Marossy Annát, akinek az emlékére emléktáblát is avattak a tündérrózsa-rezervátum közelében. A sétány elnevezése tehát ilyen körülmények között kis túlzással „sima ügy” volt, ezzel együtt dicséret illeti a kezdeményezőket, Sabău Mariust és Csömör Fruzsinát, illetve az aláírásgyűjtésben szerepet vállalókat.   

Fotómontázs: Farkas László

Hirdetés

 

 

Hirdetés