Foci-vb, tizenötödik nap: a sárga lapokon bukott el Szenegál és jutott tovább Japán

A Kolumbia mögött két teljesen azonos mérleggel végző csapat között a fair-play-táblázat döntötte el a továbbjutást az ázsiaiak javára.
Hirdetés

A nap „Amíg döntetlen állásnál kiesésre állok, fantáziátlanul csetlek-botlok a pályán, amint azonban a lengyelek gólja miatt továbbjutónak számítok, elkezdek támadni” csapata: Kolumbia.

A nap „Amíg döntetlen állásnál továbbjutásra állok, én támadok többet, amint azonban a lengyelek gólja miatt kiesőnek számítok, átengedem a kezdeményezést Kolumbiának” csapata: Szenegál.

A nap premierje: Szenegál veresége – az afrikai válogatott eddig még egyszer sem kapott ki világbajnokságon rendes játékidőben, 2002-ben a negyeddöntőben a hosszabbításban szenvedtek vereséget Törökországtól.

 

 

Most azonban Yerry Mina megtörte a veretlenségi sorozatot, gólja után pedig hiába támadott már Szenegál, gólt nem tudott szerezni, így – a FIFA fair play-en alapuló továbbjutási szabályai miatt – a nyolcaddöntő afrikai csapat nélkül zajlik majd.

A nap csalódása: HÁMESZ Rodriguez. A 2014-es vébé gólkirálya a jelek szerint megsérülhetett, ezért a kolumbiai szövetségi kapitány fél óra után le is cserélte.

A nap hasznos technikai újítása: A videóbíró. Egy szenegáli támadásnál a védő a tizenhatoson belül csúszott be, elkaszálva a szenegáli csatárt, de – ha csak leheletnyivel is – előbb a labdához ért hozzá. A játékvezető reflexből befújta a tizenegyest, de ekkor a videóbíró a fülére szólt, ő pedig az eset újranézése után visszavonta a jogtalan büntetőt.

Hirdetés

A nap rejtői szurkolótábora: Szenegál ultrái. A tányérsapkás, nemzeti színekre festett, félmeztelen csoport tisztára olyan, mintha Rejtő Jenő valamely légiósregényéből lépett volna elő, tagjai pedig jelenleg törzsfőnökként tevékenykednének valamely francia gyarmat peremén. De trónörökös korukban még Európában szívták magukba a nyugati műveltséget, ahol hotelportásként szolgáltak, és ennek egyik attribútumát – a portássapkát – megtartották uralkodói jelvénynek.

A nap majdnem-szeppukuja: Akira Nisino. A japán szövetségi kapitány szinte összes meghatározó játékosát (Sodzsi, Haszebe, Kagava, Inui, Honda, Oszako) kihagyta a lengyelek elleni kezdőből. A meccset ugyan elvesztette, de Kolumbiának köszönhetően mégis továbbment a csapata.

A FIFA furcsa kritériuma: ugyan a vb-n pontegyenlőség esetén nem az egymás elleni eredmény, hanem a gólarány a rangsoroló tényező, de Japán és Szenegál között egyik sem tudott dönteni. Így a sportszerűbb csapat ment tovább (Japán 4, Szenegál 6 sárgát kapott), de legalább a pénzfeldobást elkerülték.

A nap bohózata: az utolsó 10 perc  japán passzivitása. Amint megtudták, hogy a 0-1 is jó nekik, a japánok elkezdték saját térfelükön dajkálni a labdát, és csak arra vigyáztak, nehogy a lengyelekhez kerüljön. Mondjuk, a vezetés tudatában azok se törték magukat érte…

A nap hagyományőrzői: a lengyelek. A kétezres években minden vb-n, amelyen részt vettek, elvesztették az első két meccset, majd megnyerték az utolsót. 2002-ben az Egyesült Államokat 3-1-re, 2006-ban pedig Costa Ricát verték 2-1-re már biztos kiesőként.

H-csoport, 3. forduló: SZENEGÁL–KOLUMBIA 0-1
Szenegál: K. N’Diaye – Gassama, Sané, Koulibaly, Sabaly (Wague, 74.) – Sarr, Kouyaté, Gueye, Mané – Keita Baldé (Konaté, 80.), Niang (Sakho, 86.). 
Kolumbia: Ospina – Arias, Mina, D. Sánchez, Mojica – Uribe (Lerma, 83.), C. Sánchez – Cuadrado, Quintero, J. Rodríguez (Muriel, 31.) – Falcao (Borja, 89.). 
Gólszerző: Mina (74.)
JAPÁN–LENGYELORSZÁG 0-1
Japán: Kavasima – Szakai H., Josida, Makino, Nagatomo – Jamagucsi, Sibaszaki – Szakai G., Okazaki (Oszako, 47.), Uszami (Inui, 65.) – Muto (Haszebe, 82.). 
Lengyelország: Fabianski – Bereszynski, Glik, Bednarek – Kurzawa (Peszko, 79.), Krychowiak, Góralski, Jedrzejczyk – Zielinski (Teodorczyk, 79.), Lewandowski, Grosicki. 
Gólszerző: Bednarek (59.)
A csoport végeredménye: 1. Kolumbia 6 pont, 2. Japán 4 (4-4), 3. Szenegál 4 (4-4), 4. Lengyelország 3.

Hirdetés