Nem férnek a bőrükben az ukrán szélsőségesek Kárpátalján

Ezúttal a Beregszász fölé magasodó keresztet firkálták össze.
Hirdetés

Ismeretlenek ismét meggyalázták a Kerek-hegyen emelt keresztet Beregszászon, a feszületre ukrán nacionalista jelképet festettek, a talapzatára ukrán jelszavakat írtak – adta hírül szerdán internetes oldalán a Kárpátalja című hetilap. Az ukrán feliratok június 26-án reggelre jelentek meg a Beregszász fölötti kereszt talapzatán. 

A munkájukat „jól végzők” egy üres üveget és egy összetört poharat hagytak maguk után – írta egy helyi lakos a Facebookon, mely bejegyzésre a lap is hivatkozik.

Az elkövetők valószínűleg ukrán szélsőségesek voltak, a keresztre ugyanis az Ukrán Nacionalisták Szervezete-Ukrán Felkelő Hadsereg (OUN-UPA) – Ukrajna több megyéjében hivatalossá nyilvánított – vörös-fekete zászlaját festették, talapzatára pedig a 2013-2014-es kijevi Majdan után Ukrajnában hivatalossá vált, a náci Németországban használatos felelgetős köszöntésekhez hasonló Dicsőség Ukrajnának! – Dicsőség a hősöknek! feliratot mázolták.

Nem ez az első alkalom, hogy meggyalázták a beregszászi Kerek-hegyen álló keresztet és a hozzá vezető keresztutat.

Hirdetés

2014 januárjában, az ortodox karácsony másnapján a keresztút nyolc keresztjét döntötték le máig ismeretlen elkövetők. A betonból öntött keresztek mindegyike darabokra tört. Ugyanezen év augusztusában a nagy kereszt mellett felvont magyar nemzeti zászlót tépték le ismeretlenek. Néhány hete pedig ismeretlenek Beregszász központjában vörös csillagot festettek a frissen felújított református templom falára. 

A szélsőségesek rendszeresen támadják a magyar ajkú romákat is: szombat éjjel álarcos ismeretlenek késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. Egy 24 éves férfi meghalt, többen megsérültek. A lembergi rendőrség közlése szerint a romák elleni támadást a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagjai követték el, akik 16-17 éves középiskolások. 

 

Hirdetés