Ludovic Orban: nem lehet kompromisszum a magyar ügyekben

A liberálisok elnöke úgy szerezné meg az RMDSZ támogatását a kormánybuktatáshoz, hogy élből elutasítja a magyar követeléseket. Briliáns politikus!
Hirdetés

Íme, a bizonyíték, hogy Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) igazából tisztában van vele, hogy a szerdai bizalmatlansági indítványnak annyi esélye van a kormánybuktatásra, mint a panamai válogatottnak Angliával szemben: a legnagyobb ellenzéki párt vezére úgy tárgyalt az ellenzéki összefogásról az RMDSZ elnökével, hogy leszögezte, cserében semmilyen, a magyarok számára kedvező kompromisszumra nem lenne hajlandó.

Orban kedden este a Realitatea hírcsatorna meghívottjaként beszélt arról, hogy aznap reggel miről esett szó a közte és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök között lezajlott egyeztetésen. A PNL elnöke közölte: sem az anyanyelv-használati küszöb csökkentéséről – amely értelmében a jelenlegi 20 helyett 15 százalék lenne egy kisebbségi közösség számarányának alsó határa egy településen, amely lehetővé tenné az anyanyelv használatát a közigazgatásban –, sem március 15-e hivatalos magyar ünneppé nyilvánításáról nem esett érdemben szó.

„Megmondtam neki, hogy ezekben a témákban nincs helye alkunak”

– mondta büszkén Orban.

Innentől kezdve pedig már teljesen mellékes, hogyan képzeli el a kormánykoalíció felállítását a kormánybuktatás után,

arra ugyanis ezek után nagyjából annyi az esély, mint arra, hogy a román válogatott nyerje a most zajló oroszországi labdarúgó-világbajnokságot.

(Gyengébbek kedvéért: ott sincs).

Orban kijelentése alapján nagyjából egyértelmű, hogy az egész bizalmatlansági indítványosdit nem is gondolja komolyan, csupán úgy érezte, a nyári parlamenti szünet előtt még el kell játszania, hogy kemény ellenzéki politikus. Úgy ugyanis nehéz szövetségest találni a kormánybuktatáshoz, ha eleve kizárjuk az alku lehetőségét vele.

Hirdetés

Mindebből ismét kiviláglik: az apai ágon magyar származású Orban továbbra is úgy érzi, folyamatosan bizonyítania kell, hogy jobb román mindenkinél, ezért aztán inkább akkor is belerúg a magyarokba, amikor elvileg a támogatásukra lenne szüksége.

Persze igazából nincs, hiszen az ellenzéknek az RMDSZ-szel együtt sem lenne meg a kormánybuktatáshoz szükséges többsége. Úgyhogy az egész cirkusz tényleg csak amolyan imázsgyakorlat Orban részéről.

A PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája  délután kettőkor kezdődik a parlamentben. Megszavazásának esélyeiről meg csak annyit, hogy a kormánykoalíció pártjai a határozatképesség biztosítása érdekében ugyan jelen lesznek az ülésen, de nem is szavaznak majd.

Hirdetés