Nagyon úgy tűnik, Törökország szultánt választott

A jelek szerint nincs szükség második fordulóra a török elnökválasztáson.
Hirdetés

Hétfőn reggel Muharrem Ince – az ellenzéki Republikánus Néppárt (CHP) jelöltje, Recep Tayyip Erdogan első számú ellenfele a vasárnapi előrehozott elnökválasztáson – bejelentette: elismeri, hogy Erdogan megnyerte a választást. Persze nem azonnal: korábban szabálytalanságokról beszélt és felszólította pártja megfigyelőit, ne hagyják el a szavazókörzeteket, mert fennáll annak a veszélye, hogy nem számolják meg az összes szavazólapot.

Ám a szavazatok 99,1%-os feldolgozásánál Ince is belátta: ez a csata elveszett. Törökország régi-új elnöke Recep Tayyip Erdogan, az Igazság és Fejlődés Pártja jelöltje, aki a szavazatok több mint 52 százalékának besöprésével már az első fordulóban megnyerte az elnökválasztást, ráadásul megerősített jogkörökkel, ami konkrétan azt jelenti, hogy Törökország tett még egy jó nagy lépést az elnöki köztársaság felé. Muharrem Ince, az ellenzék jelöltje a szavazatok körülbelül 30 százalékát szerezte meg.

Erdogan győzelmi beszédében többek közt kijelentette: a török nép leckét adott demokráciából a világnak. És ki gratulált elsőként a frissen újraválasztott elnöknek az európai uniós vezetők közül? Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Hirdetés