Melyik oldalra áll az RMDSZ a kormányváltó hangulatban?

A PNL-nek egyelőre nem sikerült meggyőznie az RMDSZ-t, hogy támogassa a Dăncila-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, de nem is nagyon próbálkozott.
Hirdetés

Hétfő délután felolvassák, de várhatóan csak szerdán dönt a parlament arról a bizalmatlansági indítványról, amit az ellenzék nyújtott be Viorica Dăncila kormányának megbuktatásáért. Máris megkezdődött a találgatás, vajon az RMDSZ hogyan fog dönteni: továbbra is támogatja a Szociáldemokrata Pártot (PSD) az igazságügyi törvények módosításában, vagy sikerül a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) olyan ajánlatot tennie, ami szembefordítja Dragneáékkal.

Kelemen Hunor szövetségi elnök ezzel kapcsolatosan ma kifejtette: nem rajtuk fog múlni a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány sorsa, mivel a kormánybuktatáshoz 234 szavazat szükséges, amiből csak 165-je van az ellenzéknek. Ha ehhez hozzátennék esetleg az RMDSZ 30 szavazatát, még mindig nagyon távol állna az ellenzék a sikertől.

A Mediafax érdeklődésére tagadta azt, hogy egyeztetett volna az ellenzékkel, mint mondta, csak egy kávét ittak meg több mint egy hónapja a PNL elnökével, amikor is szóba került, hogy

az RMDSZ milyen körülmények között támogatna egy bizalmatlansági indítványt.

Azóta nem történt hivatalos egyeztetés. Az RMDSZ-t elsősorban az érdekli, mi lesz az esetleges kormánybuktatás után, milyen többségre számítanak, van-e elegendő aláírás az indítványhoz, ki lenne a párt miniszterelnök-jelöltje és kik támogatják őt.

Ugyanakkor jó lenne ismerniük a kormányprogramot is, és hogy kik lesznek a fontosabb miniszterek. Ezt követően fontos kérdés, hogy miként viszonyul a PNL a romániai magyar közösséghez – mondta az RMDSZ elnöke, aki hozzátette: továbbra sem a PNL „médiabalettjére” kíváncsi. Ezekre a kérdésekre még mindig nem kapott válaszokat, bár szerdán lesz a szavazás.

Kelemen Hunor cáfolta a PNL-elnöknek azt a kijelentését, miszerint RMDSZ-t az Európai Néppárt (EPP) bármire is figyelmeztette volna.

Korábban ugyanis Orban azt mondta: az EPP vezetősége felhívta az RMDSZ figyelmét, eltér a pártcsalád által követett politikai irányvonaltól azzal, hogy a PSD-t támogatja az igazságügyi törvények módosításában.

Hirdetés

Az RMDSZ valószínűleg szerda reggel dönti el, hogy mit fognak tenni a szavazáskor. A PSD és az ALDE honatyái úgy döntöttek, hogy biztosítani fogják a kvórumot, de nem fognak voksolni a bizalmatlansági indítvány szavazásán. 

Mindeközben a legfőbb ügyészség hétfőn bejelentette, hogy lezárta a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezet kiértékelését az ügyészségek és szakértők bevonásával, és 33 olyan részletet találtak benne, amelyeket alkotmányba ütközőnek tartanak.

A törvénymódósítások kapcsán egyébként mintha hátrébb lépett volna a PSD-ALDE: Liviu Dragnea azt mondta, kizárt, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják el a büntető törvénykönyveket, Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök szerint ennek még a lehetősége sem merült fel. Az viszont igen, hogy fel kell gyorsítani a kérdéses törvénytervezet elfogadását, mert ez nagyon elhúzódótt.

Az RMDSZ sem támogatja, hogy sürgősségi kormányrendeletekkel módosítsanak törvényeket,

Cseke Attila szenátor ezzel kapcsolatosan azt mondta, az RMDSZ sohasem támogatta és értett egyet a sürgősségi kormányrendeletekkel, akkor sem, amikor a szakértői kormány tette azt a büntetőeljárási törvénnyel.

 

Hirdetés