Itt a vakációs szezon, máris bedőlt egy turisztikai cég

Ha Ön a Terra Tourism cégtől vette a nyaralási csomagját, elkezdhet aggódni. A cég ugyanis fizetésképtelenné vált.
Hirdetés

Ha viharosan is, de elérkezett az idei nyár. És mit tesz az ember nyáron? Nyaral. És hogy nyaralnak sokan? Hát úgy, hogy felkeresnek egy turisztikai céget és vásárolnak egy szép, all-inclusive nyaralási csomagot. És máris szép az élet. Már ha a turisztikai cég nem mond váratlanul csütörtököt.

Ahogy például a Terra Tourism cég tette pénteken. A cég partnerei és ügyfele kaptak egy szép elektronikus levelet, amelyben az áll, hogy a cég képtelen teljesíteni a vállalt kötelezettségeit, és bejelenti a fizetésképtelenséget. Magyarán: aki a Terra Tourism cégtől vette a nyaralási csomagját, az felejtse el az egzotikus utazást. Sőt, egy időre a kiadott pénzét is. Persze, vissza lehet szerezni az összeget. A károsultnak nincs egyéb dolga, mint felkeresni a cég biztosítóját (City Insurance S.A.) és szépen behajtani a leperkált összeget. Hogy a károsult mikor lát pénzt, az már más kérdés. Előfordulhat, hogy rámegy az idei nyár.

A bejelentést követően a Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesülete (ANAT) sietett megjegyezni, hogy a beállt helyzet által károsított ügyfelek száma korlátozott, és az ANAT a maga részéről a károsultak rendelkezésére áll, ami a teljes körű tanácsadást illeti. Az ANAT munkatársai egyébként a bejelentés óta próbálják elérni a cég munkatársait, eleddig sikertelenül.

Mircea Dobre volt turisztikai miniszter az esettel kapcsolatban kijelentette: több mint hat hónapja a kormány asztalán hever a turisztikai csomagok szavatolási alapjának határozattervezete, mely szerint az állam szavatosságot vállal a fent leírt esetekben. Igen ám, de a határozatot azóta sem léptették életbe, pedig idén július elsején érvényben lép a vonatkozó európai direktíva, és amennyiben ezt Románia nem teljesíti, szankciókra számíthat. Persze, ez a károsult ügyfeleket nem boldogítja.

A legutóbbi hasonló nagy bukta az Omnia Turism cég bedőlése volt, a tulajdonos, George Neagu öngyilkossága nyomán. A cég biztosítója tavaly novemberben kezdte el a kártérítési ügyek rendezését: a 8300 esetből körülbelül 2000 esetben.

Hirdetés