Foci-vb, tizenegyedik nap: Nagy lengyelveréssel ért véget a csoportkör második fordulója

Eddig hat biztos továbbjutó és ugyanannyi kieső ismert, előbbi csoporthoz Belgium és Anglia, utóbbihoz Lengyelország csatlakozott.
Hirdetés

A magyar szurkolás sem segített a lengyel testvéreken

Európa sereghajtója: a világbajnokságra kijutott 14 európai csapat közül a lengyel az egyetlen, amelynek már nincs esélye az egyenes kieséses szakaszba jutni. Öt már biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben (Oroszország, Franciaország, Horvátország, Anglia és Belgium), további nyolc pedig versenyben van a továbbjutásért, és alakulhatnak úgy az eredmények, hogy valamennyi továbbjusson.     

Kolumbiai hatékonyság: mindössze három lövésük találta el a kaput, ám mindháromból gól lett. Amúgy végig ők diktálták a meccs tempóját, elsősorban sebességben iskolázták le a lengyeleket. 

Gólkirályból gólpasszkirály: James Rodriguez. Négy éve öt meccsen hat gólt szerzett, és az világ megtanulta, hogy „Hámesz”-nek kell ejteni a keresztnevét . Ezen a vb-n még nem lőtt gólt, ám a négy kolumbiai találatból háromnál is tőle jött az utolsó passz.

 

H-csoport, 2. forduló: LENGYELORSZÁG–KOLUMBIA 0-3
Lengyelország: Szczesny – Piszczek, Bednarek, Pazdan (Glik, 80.) – Bereszynski (Teodorczyk, 72.), Krychowiak, Góralski, Rybus – Zielinski, Lewandowski, Kownacki (Grosicki, 57.). 
Kolumbia: Ospina – Arias, Mina, D. Sánchez, Mojica – Aguilar (Uribe, 32.), Barrios – Cuadrado, Quintero (Lerma, 73.), J. Rodríguez – Falcao (Bacca, 78.).
Gólszerző: Mina (40.), Falcao (70.), Cuadrado (75.) 
A csoport állása: 1. Japán és Szenegál 4-4 pont (4-3), 3. Kolumbia 3, Lengyelország 0.

 

Ázsia nem tudta legyűrni Afrikát, és viszont

A vb legőszintébb csapata: Szenegál. Aki szereti a régimódi afrikai focit, az nagyon élvezi az egyszerre ösztönös és önfeledt, olykor viszont roppant naiv és toló szenegáli csapatot.   

A meccs Diego Costája: Sadio Mané. A Liverpool szélsője egyértelműen a legismertebb és legjobb szenegáli focista, de első vb-gólját ajándékba kapta Kavasimától: a térdéről pattant a hálóba a japán kapus által kiütött labda. 

A meccs titkos fegyvere: Honda Keiszuke. Az első fordulóban csereként beállítva a Kolumbia elleni győztes találathoz adott gólpasszt, most hat perccel a becserélése után kiegyenlített.

Hirdetés

 

H-csoport, 2. forduló: JAPÁN–SZENEGÁL 2-2
Japán: Kavasima – Szakai H., Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haragucsi (Okazaki, 75.), Haszebe, Kagava (Honda, 72.), Sibaszaki, Inui (Uszami, 87.) – Oszako. 
Szenegál: K. N’Diaye – Wagué, Sané, Koulibaly, Sabaly  – Gueye, A. N’Diaye (Kouyaté, 65.), P. N’Diaye (N’Doye, 81.) – Sarr, Niang (Diouf, 86.), Mané.
Gólszerzők: Inui (34.), Honda (78.), illetve Mané (11.), Wagué (71.)

 

Anglia nem panamázott

A nap rekordja: Angliának korábban még ötgólos meccse sem volt világbajnokságon, most már az első félidőben szerzett ennyit, majd kényelmesen elfocizgatott a másodikban. 

A nap gólzsákja: Harry Kane 1986 óta az első angol futballista, aki vb-meccsen mesterhármast ér el. Akkor Gary Lineker vágott hármat a lengyeleknek, majd a torna gólkirálya is lett. Kane egyelőre csak megelőzte a 4 gólos Cristiano Ronaldót és Lukakut. 

A nap sporttörténelmi hőse: Felipe Baloy. A guatemalai CSD Municipal 37 éves középpályása 0-6-nál belőtte Panama első világbajnoki gólját.

 

G-csoport, 2. forduló: ANGLIA–PANAMA 6-1
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier (Rose, 70.), Henderson, Loftus-Cheek, Young – Lingard (Delph, 63.), Sterling – Kane (Vardy, 63.). 
Panama: Penedo – Murillo, Torres, Escobar, Davis – G. Gómez (Baloy, 69.)– Bárcenas (Arroyo, 69.), Cooper, Godoy (Ávila, 62.), J. L. Rodríguez – Pérez.
Gólszerzők: Stones (8., 40.), Kane (22., 40+1., 62. –  az első kettőt 11-esből), Lingard (36.), illetvge Baloy (78.) 
A csoport állása: 1. Anglia 6 pont (8-2), 2. Belgium 6 (8-2), 3. Tunézia 0 (2-7), 4. Panama 0 (1-9)

Hirdetés