Találja ki, mit kapott Dragnea!

A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Hirdetés

Eláruljuk: C.

 
Három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte ma a legfelső bíróság Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt elnökét a fiktív alkalmazások ügyében, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt. A közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól felmentették. Az ítélet nem jogerős.
 
Felfüggesztettre már nem ítélhették, mert a két éve kapott, felfüggesztett börtönbüntetése miatt bármilyen elmarasztaló ítélet
 

automatikusan letöltendő szabadságvesztést jelent.

A DNA szerint Dragnea még Teleorman megyei tanácselnökként és megyei PSD-elnökként közbenjárt, hogy két személyt (Adriana Botorogeanut és Anisa Niculina Stoicát) alkalmazzon a megyei a gyermekvédelmi igazgatóság 2006 és 2012 között, holott tisztában volt vele, hogy valójában mindketten a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak, hivatalos munkahelyükön pedig meg sem jelentek, és ott semmiféle munkakört nem láttak el.
 
A gyermekvédelmi hivatalt akkoriban Dragnea felesége, Bombonica Prodana és Floarea Alesu vezette. Prodana később elvált Dragneától, megtérítette az államot ért kárt, és kérte az ellene folyó per megszüntetését, a bíróság mai ítéletében jóváhagyta a kérését, mindössze egy ezer lejes bírságot szabott ki rá. 
 
Floarea Alesu tavaly a PSD-elnök ellen vallott az ügyben, ma három év hét hónap letöltendő szabadságvesztést kapott. A hivatal többi volt vezetője, Rodica Milos, Olguţa Şefu és Ionel Marineci három-három év felfüggesztettet kapott.
 

„Ártatlan vagyok!” 

A legfelső bíróság március 21-én hallgatta ki Dragneát, aki azt vallotta, hogy se a gyermekvédelmi hatóság ügyvezetője, Floarea Alesu, se más nem értesítette őt, hogy a két alkalmazott nem jár be dolgozni az gyermekvédelemhez, de felveszi a fizetését. Azt is tagadta, hogy tanácselnökként beleszólt volna a hatóság szervezési és költségvetési kérdéseibe.
 
Floarea Alesu a szembesítésen viszont azt vallotta, hogy azonnal értesítette Dragneát, ahogy megtudta, hogy a két személy, aki a PSD-nél is dolgozott, nem jár be ellátni feladatait a gyermekvédelemhez, ahonnan a fizetését is kapta. Alesu szerint a kérdésről többször is beszélt Dragneával, aki mindig megnyugtatta, hogy legyen még egy kis türelemmel, a helyzet hamarosan megoldódik, és addig is dolgoztassa a hatóság többi munkatársát. Dragnea szerint ő erről nem egyeztetett, úgy véli, nincsenek is bizonyítékok ellen, az ügy pusztán pletykákon alapszik.
 
Az ügyet a legfelső bíróság tavaly októberben kezdte tárgyalni, bár a DNA már 2016. július 15-én vádat emelt, az ügyet tárgyaló bíró viszont tavaly nyudíjba ment, és az egész tárgyalást újra kellett kezdeni.

Hirdetés