Na, most bukik a román kormány! Egy párt a belügyminiszter lemondását követeli!

Oké, ez vicc, de a tény, az tény: a Mentsétek meg Romániát Szövetség lemondásra szólította fel Carmen Dant.
Hirdetés

Mégpedig azért, mert a csendőrség erőszakoskodott a szerda esti bukaresti sokezres kormányellenes tüntetés résztvevőivel.

A hír kábé ennyi. A tragikomikus dolog az egészben az, hogy jelen pillanatban Romániában nagyjából egyetlen olyan politikai párt, civil csoport sincs, amely kierőszakolhatná egy szociáldemokrata államférfi vagy államnő menesztését. Ilyen körülmények között a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követelése némileg arra utal, hogy a párt enyhén szólva túlértékeli önmagát.

Nem mintha nem lenne jogos a felszólítás. Ha ugyanis igazak a hírek, a csendőrség valóban durván bánt a tüntetőkkel. Könyökkel, lökdöséssel tettek rendet a sajtó képviselői között. Egy német újságírót egyszerűen kiemeltek a tömegből, betuszkolták egy furgonba, és bevitték a rendőrségre, mégpedig azon a címen, hogy akadályozta a forgalmat. Összesen hat személyt állítottak elő.

 

 

Hirdetés

Az az incidens sem éppen piskóta, amikor a 101 éves Mihai Șora filozófus arról beszél, hogy 10–15 izmos, jól táplált fiatal férfi lökdösni kezdi őt a tüntetésen. Ja, hogy minek megy ki egy 101 éves ember tüntetni? Mert joga van hozzá, azért. És nem tetszik neki a kormány képe. Elképzelhető, hogy nem ő lesz az, aki kerítésdarabokkal dobálózik.

Persze egy ilyen esetben egy civilizált jogállam belügyminisztere egyrészt megteszi a szükséges intézkedéseket az incidensek kivizsgálására (lehet, hogy ez meg is történik), másrészt – ha az incidensek átléptek egy bizonyos határt – szépen összeszedi a személyes holmiját, és kisétál az irodájából. Elmegy nyaralni, például.

No de Románia nem éppen civilizált jogállam. Tehát Carmen Dan belügyminiszter nyilván nem fog lemondani. Főleg nem az USR nevű kis párt felszólítására. Vagy ha mégis, az maga a nyilvánosság előtt végbement csoda lenne.

Hirdetés