A román szenátus elnöke szerint így kezdődött az európai fasizmus is

Hogyan? Hát úgy, hogy néhány állam- és törvény- és pártellenes egyén ordítozott a parlamentben. Márpedig ennek vége. És pont.
Hirdetés

Ismerik Călin Popescu-Tăriceanut, ugye? Ő a román szenátus elnöke, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, a motorbiciklik nagy és liberális szerelmese, ex-miniszterelnök, szóval nagy ember.

Na, ez a Călin Popescu-Tăriceanu alaposan kiakadt azok után, hogy szerda délután a rezisztes tüntetők egy csoportja egyenesen a román parlament folyosójára ment, hogy kormányellenes szlogenekkel dobálják meg a szerintük törvénysértő, korrupt, tolvaj honatyákat.

A szenátus elnöke kijelentette: ez a megmozdulás egy fasiszta akció. Itt megragadjuk az alkalmat, és közöljük Umberto Eco fasizmus-meghatározását: „A fasizmus diktatúrának számított ugyan, de nem teljes mértékben totalitáriusnak, nem azért, mert elnéző volt, hanem mert ideológiája gyenge filozófiai lábakon nyugodott.” Tehát, Tăriceanu úr szerint a rezisztes mozgalom egy diktatúra megnyilvánulása, amely diktatúra csak azért nem totalitárius, mert ideológiailag hülye.

A szenátus elnöke azonban biztosította a nagyvilágot afelől, hogy az ilyen fasiszta megmozdulásoknak márpedig véget vetnek. Legalábbis a parlamentben. A közeljövőben szigorú szabályokat fognak hozni, ami a látogatókat és újságírókat illeti. Magyarán, nem lehet csak úgy fel-alá korzózni a parlament épületében. Ja, és az operatőrök sem mehetnek közel a honatyákhoz. Mert a honatyák nem múzeumi tárgyak, akiket csak úgy lencsevégre lehet kapni.

Ez a tendencia már a szerda délutáni kormányülés után érvényesülni látszott. Amikor ugyanis Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke és Viorica Dăncilă miniszterelnök kilépett az ülésteremből, a biztonságiak élő láncot alkottak körülöttük, nehogy a tüntetők odaférkőzhessenek hozzájuk.

Hirdetés