Parlamenti skandálással reklámozták be az esti tüntetéseket

Egy kisebb csoport molinókkal állt ki az ülésterem elé, hogy szidja kicsit a honatyákat.
Hirdetés
A parlament folyosójára ment tüntetni szerda kora délután egy kisebb csoport, miközben az ülésteremben Viorica Dăncilă kormányfő magyarázta, hogyan készül fel Románia, hogy 2019 januárjában átvegye az Európai Tanács soros elnökségét. 
 
A büntetőeljárás törvénykönyvének tegnapi módosításain felháborodott pár személy keltette botrányhangulat gyorsan odavonzotta a sajtót, amelynek elmondták, a hatalmi ágak szétválasztásáért és a jogállamért tüntetnek, és felháborítónak tartják, hogy büntetőügyesek módosítsák a büntetőjogot.
 
A „Dragnea Erdogan unokatestvére, Putyin gyermeke”, „Tolvajok és maffiózók fészke”, „Büntető törvénykönyv vagy büntetőügyesek törvénye?” feliratú molinókat tartó kilenc személy nem hagyta el a helyszínt, amikor a parlament alkalmazottai erre felkérték őket, hanem leültek a földre.
 
A tüntetők az USR néhány honatyájának meghívottaiként jutottak be a parlament épületébe, bár a Mediafax szerint az intézmény belső szabályzata ezt tiltja. A folyosón skandálók a sajtónak azt válaszolták, megtörténhet, hogy szabályzatot szegtek, de egyes törvényhozók egyenesen törvényeket szegnek, Romániában pedig bárkinek törvényadta joga (konkrétan az 1990-es gyülekezési törvény), hogy közintézményben fejezze ki a véleményét.
 
A mintegy egyórás akció végén többször elmondták, mindenkit várnak este a bukaresti Victoria térre meghirdetett tüntetésre a kormánypártok és az igazságügyi, büntetőjogi törvénymódosítások ellen. Az ország több nagyvárosában is tüntetéseket hirdettek ma estére.

Hirdetés