Miért kapnak veszélyességi pótlékot a székelyföldi rendőrök?

Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.
Hirdetés

Pert indít egy belügyminisztériumi rendelet titkosságának feloldásáért Árus Zsolt. A gyergyószentmiklósi jogvédő a blogján számolt be arról, hogy egy 2004-es miniszteri rendelet értelmében a Hargita és Kovászna megyei rendőrök 15 százalékos fizetéskiegészítést kapnak, a pert pedig azért indította, mert a tárca több ízben sem volt hajlandó világos választ adni az ennek okát firtató beadványaira.

A rendelet azzal indokolja a kiemelt fizetést – amelyet a terjedő hírek alapján Árus is „veszélyességi pótlék”-nak nevez –, hogy a székelyföldi megyékben nehezebb csendőröket és rendőröket toborozni, Árus szerint azonban ez az érvelés több sebből vérzik.

„Még elgondolni is abszurd, hogy elszigetelt helyen való szolgálat miatt fizetési pótlékot kapnak azok a rendőrök, akik Sepsiszentgyörgyön vagy Csíkszeredában dolgoznak, miközben nem kap olyat az a rendőr, aki teszem azt a Duna deltában teljesít szolgálatot.

Arról nem beszélve, hogy ez az egész mélységesen diszkriminatív, mert minden elfogadható ok nélkül ad kevesebb fizetést az összes többi megyében dolgozó rendőröknek”

– fogalmaz Árus. Ezért – mivel a törvény biztosítja az állampolgároknak a jogot, hogy közérdekű információkhoz hozzáférjenek – azt próbálta megtudni a szaktárcától, érvényben van-e még a szóban forgó rendelet. A válaszból az derült ki, hogy a rendelet már nincs érvényben, viszont a most érvényes javadalmazási kerettörvény is tartalmazza azt a lehetőséget, hogy miniszteri rendelettel, bizonyos feltételek között egyes rendőrök plusz jövedelmet kapjanak. A mostani többletjuttatásokat megszabó S/7/2018-as miniszteri rendelet szövegét azonban a tárca nem közölte, arra hivatkozva, hogy ez szolgálati titoknak minősül.

Árus nem hagyta annyiban, a minisztérium azonban kitartott a kért információ hivatali titokként való besorolása mellett, és arra biztatták, hogy ha rendelkezik bizonyítékkal arra nézve, hogy a rendelet törvénysértő, akkor forduljon az illetékes hatóságokhoz. Árus pedig pontosan ezt tette, azaz pert indított a rendelet titkosságának feloldása érdekében:

Hirdetés

„Nem maradt hát más választásom, így múlt héten postáztam a Bukaresti Táblabíróságnak azt a keresetet, amiben a fent felsorolt érvek alapján azt kérem, hogy kötelezzék a minisztériumot a titkosság feloldására és arra, hogy küldje meg nekem a vitatott minisztériumi rendeletet.

Következésképpen ha valaki most azt kérdezi tőlem, hogy kapnak-e jelenleg fizetés-pótlékot a rendőrök Székelyföldön, arra csak azt tudom válaszolni, hogy nem tudom. Az ellenben biztos, hogy közszájon forog az hogy igen, épp csak nem 15, hanem most már 20%-ot.”

 

Hirdetés