Kolozsváron ismét tömegek tüntettek a PSD, az ALDE és az RMDSZ ellen

A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.
Hirdetés

Miután hétfő késő este gyorsított eljárásban megszavazta a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását, kedd délután tüntetésre gyülekeztek Kolozsvár Főterén az elégedetlenkedők. A tüntetők pontos számát nehéz megsaccolni, a számokkal könnyen dobálózó sajtó szerint legalább ötezren, más orgánumok szerint pár százan követelték a javaslatcsomagot elfogadó képviselők lemondását és előrehozott választásokat.

Felcsendültek a már jól ismert korrupció- és PSD-ellenes jelszavak, de az RMDSZ is magkapta a politikai kurva jelzőt. A kedden éppen Kolozsváron tartózkodó Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnököt pedig lepatkányozta a tömeg.

A tüntetők a szokásos útvonalon a Főtér és a Mărăști között vonultak fel, félig lezárva az autós forgalmat, bár a megmozdulásra előzetesen nem kértek engedélyt a hatóságoktól.

A szószólók arra buzdítottak mindenkit, hogy mozgósítsák ismerőseiket a héten zajló további tüntetésekre.

Hirdetés

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása kapcsán kedden a legfőbb ügyészség aggodalmát fejezte ki, mivel azt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és más szakmai szervezetek javaslatainak figyelembevétele nélkül módosították. Közleményük szerint a főügyészség kielemzi a jogszabályt, összegzi azokat az előírásokat, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek vél, és megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon. Az ellenzék szintén kilátásba helyezte a megtámadását.

A képviselőház döntő kamaraként hétfőn késő este szavazta meg a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet. A javaslatcsomagot 175 támogató, 78-an ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház. 

 

Hirdetés