Focivébé, hatodik nap: Az öngólok és öntökönszúrások napja

Megvan az első csapat, amelyik továbbjutott a csoportkörből: naná hogy a házigazda Oroszország.
Hirdetés
Egyiptom negyedórára blokkolt le, ez alatt Oroszország lemészárolta.
 
A meccs beépített ügynöke: Ahmed Fathi. A csapatkapitány bizarr öngóljáig Egyiptom remekül tartotta magát, utána viszont pillanatok alatt összeomlott, és negyedórán belül kapott még kettőt.
 
A nap továbbjutója: Oroszország. Elméletileg ugyan létezik olyan forgatókönyv, amelyben Uruguay és Szaúd-Arábia is megelőzi a házigazdát, de azt hollywoodi fantasy-nek hívják. Ugyanez a helyzet Egyiptom továbbjutásával is.
 
A nap gólkirálya: Gyenisz Cserisev. Legalább egy napra utolérte Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén. Látszik, hogy a Real Madrid akadémiáján tanulta a focit.
 
A nap öngólja:
 
 
 
A csoport, 2. forduló: OROSZORSZÁG–EGYIPTOM 3–1
Oroszország: Akinfejev – Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov (Kudrjasov, 86.) – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Golovin, Cserisev (Kuzjajev, 74.) – Dzjuba (Szmolov, 79.). 
Egyiptom: el-Senavi – Fathi, Hegazi, Gabr, Abdelsafi – Hamed, el-Neni (Varda, 64.) – Szalah, Szaid, Trezeguet (Szobhi, 58.) – Mohszen (Kahraba, 82.).
Gólszerzők: Fathi (47., öngól), Cserisev (59.), Dzjuba (62.), illetve Szalah (73., 11-esből) 
 
 

Afrika is megérkezett a világbajnokságra

A szerencse Szenegál mellé szegődött, a lengyelek körülményeskedtek. Feje tetejére állt a H-csoport.
 
A meccs visszatérője: Aliou Cissé. A 2002-ben a legjobb nyolc közé jutót szenegáli csapat kapitánya most edzőként vezeti hazáját a világbajnokságon. A torna első négy afrikai csapata mind kikapott az első fordulóban, most azonban két szerencsés góllal sikerült megverni a túlságosan türelmes és körülményes lengyeleket.
 
A meccs szenvedője: Robert Lewandowski. Nagyon nem megy eddig azoknak a csapatoknak, amelyek túlságosan is egy-egy szupersztárra építik a játékukat. Izland kikapcsolta Messit, Svájc pedig Neymart – sem Argentína, sem Brazília nem tudott győzni. Most a szenegáli védelem szívta el a levegőt is a Bayern München csatárklasszisa elől – és a lengyelek is kikaptak. Cristiano Ronaldo egyelőre a szabályt erősítő kivétel.
 
A meccs hülyéje: Navaf Sukralla. A vébé eddigi legnagyobb eredményt befolyásoló hibája a bahreni bíró nevéhez fűződik, aki a második szenegáli gól előtt úgy engedte vissza a pályára az oldalvonal mellett ápolt Niangot, hogy az egyből játékba tudott avatkozni, és meg sem állt a gólig. A díjon azonban meg kell osztoznia a teljesen megzavarodott Szczesnyvel és Bednarekkel.
 
 
H-csoport: LENGYELORSZÁG–SZENEGÁL 1-2
Lengyelország : Szczesny – Piszczek (Bereszynski, 83.), Cionek, Pazdan, Rybus – Blaszczykowski (Bednarek, 46.), Krychowiak, Zielinski, Grosicki – Milik  (Kownacki, 73.), Lewandowski. 
Szenegál: K. N’Diaye – Wagué, Sané, Koulibaly, Sabaly – A. N’Diaye (Kouyaté, 86.), Gueye – Sarr, Mané, Niang (Konaté, 75.) – Diouf (Ndoye, 62.). 
Gólszerző: Krychowiak (86.), illetve Cionek (37., öngól), Niang (61.)  

Kolumbia szeppukut követett el

Kolumbia egyik védője a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán pedig berúgta a 11-est.
 
Mi változott az elmúlt négy évben? A brazíliai vébé csoportkörében is találkozott a két csapat, akkor nagyon simán, 4-1-re nyert a végül a legjobb nyolcig jutó Kolumbia. Azokból a csapatokból nem maradtak sokan hírmondónak, Kolumbiánál három, Japánnál pedig négy játékos kezdett mindkét alkalommal. A döntő faktor azonban a japánok szinte egész meccses emberelőnye volt.
 
A meccs Suarez-imitátora: Carlos Sánchez. A gólhelyzetben piros lap árán kézzel védő önfeláldozó mezőnyjátékos hagyományát Uruguay szupersztárja teremtette meg 2010-ben, ám ő a 120. percben, 1-1-nél húzta ezt meg Ghána ellen. Neki bejött, a 3. percben kapusként viselkedő kolumbiai védőnek nem: Kagava belőtte a 11-est, Kolumbia pedig tíz emberrel kellett végigfocizza a meccset.
 
 
A meccs majdnem-rekordja: Sáncheznél korábban eddig csak az uruguay-i José Batistát állították ki a világbajnokságok történetében, az 1986-os torna Skócia elleni meccsének első percében.
 
A meccs Ronaldinhója: Juan Quintero. A felugró sorfal alatti szabadrúgások legszebb hagyományait idézte, de kellett hozzá Kavasima kapus bénázása is. 
 
 
 
H-csoport: KOLUMBIA–JAPÁN 1-2
Kolumbia: Ospina – Arias, Murillo, D. Sánchez, Mojica – Lerma, C. Sánchez – Cuadrado (Barrios, 31.), Izquierdo (Bacca, 70.), Quintero (J. Rodriguez, 59.) – Falcao.
Japán: Kavasima – Szakai, Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haszebe, Haragucsi – Sibaszaki (Jamagucsi, 80.), Kagava (Honda, 70.), Inui – Oszako (Okazaki, 85.).
Gólszerzők: Quintero (39.), illetve Kagava (6., 11-esből), Oszako (73.)
Kiállítva: C. Sánchez (4.)
 
 
 
Csak két bekezdésnyi ideje van egy-egy vébémeccsre? Kövesse Góleső érzés sorozatunkat: tömör és plasztikus meccskommentárok a legfontosabb gólokkal.

Hirdetés