Szobrot állítottak Nagyvárad legnagyobb mecénásának, gróf Rhédey Lajosnak

A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Hirdetés

Gróf Rhédey Lajos szobrának ünnepélyes felavatásával, Szent László szobrának megkoszorúzásával és László Gyula-emlékkonferenciával hétfőn megkezdődött a 6. Szent László Napok.

Gróf Rhédey Lajos (1761–1831) Várad jeles mecénása volt, többek között saját, hatalmas fákkal övezett kertjét is a városnak adományozta, éppen kereken 200 évvel ezelőtt. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak is. A fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, majd civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből kiöntetett a büszt, Deák Árpád helybéli szobrászművész alkotása.

A szobor leleplezésének pillana | Fotó: Facebook/Szent László Napok

A szoborállítás régi vágya volt Nagyvárad magyar közösségének. Az ünnepségen felszólalók – Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul, Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, a Szent László Napok főszervezője, Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke – méltatták a közösségéért sokat tevő mecénást.

Az ünneplő közönség | Fotó: Facebook/Szent László Napok

A nap folyamán, a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a római katolikus székesegyház előtt álló Szent László-szobrot, és a a Magyar Polgári Egyesület szervezésében emlékkonferencián adóztak a húsz évvel ezelőtt, Nagyváradon elhunyt László Gyula Széchenyi-díjas magyar régész, történész, képzőművész, egyetemi tanár emlékének. 

Hirdetés

A konferencián felszólalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is | Fotó: Czeglédi Zsolt

A Szent László Napok ünnepélyes megnyitóját a Szigligeti Színházban tartották, ahol az ünnepi beszédeket követően Mátyás király Váradon című műsorával fellépett a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei, Kátai Zoltán énekmondó, a Cickom Énekegyüttes, Busai Bori és Makula Zoli, a Magyar Állami Népi Együttes, valamit a Bartina Néptáncegyüttes.

A Szent László Napok egy hétig tartja lázban a „Pece-parti Párizst”. A programot a rendezvény honlapján lehet böngészni. 

 

Hirdetés