Igaz a hír: Hans Klemm amerikai nagykövet búcsút int Romániának

Utódjáról csak annyit lehet tudni, hogy beszél románul.
Hirdetés

Megerősítette a külügyminiszter azt a sajtóértesülést, miszerint az Amerikai Egyesült Államok visszahívja bukaresti nagykövetét. Teodor Meleşcanu nem árulta el, hogy ki lesz Hans Klemm utódja.

A külügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott, csak azt követően hozza nyilvánosságra Hans Klemm utódjának nevét, hogy annak jelölését jóváhagyják Washingtonban. „Mindenesetre olyan személyről van szó, aki ismeri a román nyelvet” – mondta Meleşcanu, hozzátéve, személyesen nem ismeri az új nagykövetet, csak az önéletrajzát látta, amelyből az derül ki, hogy „volt már kapcsolata Romániával”.

Hans Klemm távozó nagykövet tevékenységét nem kívánta értékelni Teodor Meleşcanu. Azt mondta, munkájának csak egy kis részét ismeri, és bár nem értettek mindig mindenben egyet, jó volt közöttük az együttműködés. „Nem nekem kell értékelnem a munkáját, hanem az amerikai külügyminisztériumnak” – hangoztatta, hozzátéve, Klemm mandátuma alatt jelentősen fejlődött a Románia és az USA közötti kapcsolat, főleg a gazdasági együttműködés terén történt előrelépés.

Hans Klemmnek a hazai politikai döntésekbe való beavatkozását firtató újságírói kérdésre Meleşcanu azt mondta: „Ő nem avatkozott be a politikai döntésekbe, csak kifejtette az álláspontját. Románia demokratikus ország, amelyben mindenki véleményt nyilváníthat”. 

Hirdetés