Mégse ítélik el (mentik fel?) Dragneát a nagygyűlése előtt

A legfelső bíróság ma már nem (d)önt olajat a tüntetésekre.
Hirdetés
Máról június 21-re halasztotta a legfelső bíróság a döntést abban a perben, amelyben Liviu Dragnea, a PSD elnöke is vádlott, akire a korrupcióellenes ügyészek hét és fél év letöltendő börtönbüntetést kértek szolgálati visszaélés miatt, illetve két és fél évet csalásra történt felbujtásért.
 
Mindezt azért, mert még Teleorman megye tanácselnökeként és a PSD megyei elnökeként biztatta fel volt feleségét, Bombonica Prodanát és Floarea Alesut, hogy az általuk vezetett gyermekvédelmi igazgatóságnál alkalmazzanak két személyt, akik egy percig se dolgoztak a gyermekvédelemnél, csak a Szociáldemokrata Párt irodájában.
 
A DNA Dragnea volt felesége számára a per felfüggesztését kérte, mivel Prodana asszony menet közben megtérítette az államot ért kárt. Liviu Dragnea viszont végig ártatlannak vallotta magát minden, ellene felhozott vádpontban, legutóbb május 15-én az utolsó szó jogán. Újságírói kérdésre teátrálisan azt válaszolta, a DNA őt életfogytiglanra ítéltetné.
 
A legfelső bíróság ma már harmadjára halasztotta el az ítélet kihirdetését. Azt nem tudni, mi okból, az ítélet viszont jelentősen befolyásolta volna a közhangulatot, akár bűnösnek, akár ártatlannak találja Dragneát. Dragnea ugyanis több tüntetést hívott össze, illetve provokált ki erre a hétvégére: 
  • ma este hattól tüntetnek azok, akiket felháborított, hogy a PSD-kormány le akarja állíttatni Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listára, és ebben a kulturális miniszter mellett egyenesen Liviu Dragneát látják ludasnak;
  • holnap estére pedig a PSD szervez nagygyűlést Bukarestbe a Victoria térre „megvédeni a jogállamot”.
  • A #rezist mozgalmat fenntartó Corupția Ucide csoport lemondta a szombatra tervezett tüntetést.
A legfelső bíróság március 21-én hallgatta ki Dragneát, aki azt vallotta, hogy se a gyermekvédelmi hatóság ügyvezetője, Floarea Alesu, se más nem értesítette őt, hogy a két alkalmazott nem jár be dolgozni az gyermekvédelemhez, de felveszi a fizetését. Azt is tagadta, hogy tanácselnökként beleszólt volna a hatóság szervezési és költségvetési kérdéseibe.
 
Floarea Alesu a szembesítésen viszont azt vallotta, hogy azonnal értesítette Dragneát, ahogy megtudta, hogy a két személy, aki a PSD-nél is dolgozott, nem jár be ellátni feladatait a gyermekvédelemhez, ahonnan a fizetését is kapta. Alesu szerint a kérdésről többször is beszélt Dragneával, aki mindig megnyugtatta, hogy legyen még egy kis türelemmel, a helyzet hamarosan megoldódik, és addig is dolgoztassa a hatóság többi munkatársát. Dragnea szerint ő erről nem egyeztetett, úgy véli, nincsenek is bizonyítékok ellen, az ügy pusztán pletykákon alapszik.
 
Az ügyet a legfelső bíróság tavaly októberben kezdte tárgyalni, bár a DNA már 2016. július 15-én vádat emelt, az ügyet tárgyaló bíró viszont tavaly nyudíjba ment, és az egész tárgyalást újra kellett kezdeni.

Hirdetés