A rezisztesek lefújták a szombati tüntetést Bukarestben

De nyugi, lesz elég megmozdulás a mioritikus fővárosban, a szocdemekén kívül.
Hirdetés

A Corupția Ucide csoport bejelentette: lefújják a szombat esti tüntetést, amelyet a bukaresti Győzelem-térre terveztek.

Az ok érthető: a Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanarra a térre szervezte saját hatalmas (szimpátia)tüntetését. A kormányellenesek persze megharagudtak, ugyanis a #rezist felségjelű kormányellenes tüntetések oroszlánrészét pont a Győzelem téren szervezték, és sokan úgy érzik, hogy övék ott a tér, és most a PSD „elrabolja” tőlük. Ebben, őszintén, van is valami.

A másik ok: ha a dühös rezisztesek odamennek, szinte biztos, hogy konfliktuális helyzetek, ne adj’ Isten, összetűzések is lesznek. A Corupția Ucide csoport szerint Liviu Dragnea és bandája pont ezt szeretné. Ezért nem fognak alájátszani a PSD-nek.

Viszont nem mondanak le a tüntetésről: minden tiltakozót várnak vasárnap este, a bukaresti Győzelem térre. Arról nincs hír, hogy vasárnapra kaptak-e engedélyt a főpolgármesteri hivataltól. De valószínűleg nem.

A bukaresti főpolgármesteri hivatal egyébként összesen 13 nyilvános megmozdulást engedélyezett a szombati napon. A #resist nincs közöttük. Tehát a polgármesteri hivatal szerint nem törvényes.

Hirdetés

Nézzük, milyen megmozdulások lesznek, mert tény, hogy igen mozgalmas lesz a szombat Bukarestben. A 13 engedélyezett esemény közül öt kulturális, egy pedig sportrendezvény. A többi társadalmi töltettel rendelkezik.

Lesz egy kerületkorszerűsítést követelő felvonulás. Aztán lesz egy összeröffenés, amely a Moldovai Köztársaság egyesülését követeli Romániával. Aztán: az Accept Egyesület szervez egy felvonulást az LGBT közösségek láthatóságáért. Ez esetben lesz ellenfelvonulás is: Az Új Jobboldal Párt szervezi a Normalitás Felvonulását. A két felvonulás remélhetőleg nem megy szembe egymással.

És persze ott lesz a PSD-szimpatizáns tüntetés, amelyen a résztvevők különböző visszaélések ellen és a párt mellett tüntetnek, legalábbis a szervezők szerint.

Hirdetés