Nem sok pénz marad a zsebünkben a jövedelmünkből

Nem túl szívderítő adatokat tett közzé a statisztikai intézet
Hirdetés

Nem marad sok pénz a romániai polgárok zsebében a havi jövedelemből – ez derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzé tett számokból.

A mutatókból kiderül: egy átlagos háztartás a jövedelme 34,3 százalékát költötte élelmiszerre és alkoholt nem tartalmazó italokra, a rezsi a bevételek 17,1 százalékát vitte el (ez ugye a lakhatási költségeket jelenti: a lakás költségei, víz, villanyára, földgáz és egyéb energiahordozók).

Azért szeszes italokra és dohányárura is szépen költöttünk:

jövedelmünk 8,2 százalékát gurítottuk le a torkunkon hidegen gyöngyöző sör, fröccs, bor vagy röviditalok formájában, illetve füstöltük el.

Az intézet szerint egy háztartás átlagos havi jövedelme tavaly 3392 lej volt – ez fejenként 1291 lejt jelent), míg összes kiadása átlagosan 2874 lej volt, egy személyre levetítve ez 1094 lej.

Vagyis jövedelmünk 84,7 százalékát el is költöttük.

Ami az egy főre lebontott kiadásokat illeti, jövedelmünk 64,1 százalékát fogyasztási cikkekre költöttük: élelmiszerre, italra 20,1 százalék ment el, nem élelmiszer jellegű javakra 25,6, szolgáltatásokra pedig 18,4, míg adókra és egyéb járulékra 21,1 százalékot égettünk el.

A befektetési célú, lakásvásárlásra vagy -építésre szánt kiadások, földvásárlások, részvények alig észlelhető, 0,5 százalékos arányt képviselnek a kiadásaink között.

Egy háztartás átlagos havi pénzbeni jövedelme 3062 lej volt (személyenként 1166 lej), míg a természetbeni jövedelmek 329 lejt tettek ki (fejenként 125 lej).

Hirdetés

A háztartások bevételeinek legnagyobb részét a fizetések jelentették, 61,2 százalékos arányban.

Emellett 21,6 százalék különböző szolgáltatások ellenértékét jelentette, a mezőgazdasági jövedelmek 2,3 százalékot tesznek ki, ugyanannyit, mint a nem mezőgazdasági jellegű független tevékenységek.
Summa summarum: nagyjából úgy állunk a bevételekkel és a kiadásokkal, ahogy a Beatrice is megénekelte: ami befolyik, az rögtön kifolyik.

 

Hirdetés