Nem hagynák, hogy büntetlenül lazázzon Costa Ricában a korrupció miatt elítélt Elena Udrea

Az igazságügy-miniszter közölte: kérik a volt miniszter kiadatását.
Hirdetés

Nem ülhet nyugodtan a babérjain az igazságszolgáltatás elől Costa Ricába menekült Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter azt követően, hogy kedden jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt a Bute-gála ügyében, illetve vesztegetés elfogadása miatt.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán már be is jelentette: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

A rendőrség már kérte is az európai, illetve a nemzetközi elfogatóparancs kiadását az illetékes bíróságtól – előbbi arra jó, ha Udrea az EU területére merészkedik, mert akkor ez alapján őrizetbe vehetik, utóbbi nyomán pedig a nem EU-tagállamokban következhet be ugyanez.

Erre azért még várni kell: az igazságügy-minisztériumnak előbb el kell küldenie Costa Ricába a kiadatási kérelmet, ennek elbírálása pedig időbe telik. Már csak azért is, mert Udrea – arra hivatkozva, hogy Romániában politikai üldöztetésnek van kitéve a SRI utasításait követő igazságszolgáltatás miatt – politikai menedékjogot kért, aminek az elbírálása akár egy évet is igénybe vehet.

Azért nem érezheti magát teljesen biztonságban: az ENSZ korrupcióellenes egyezménye arra kötelezi az aláíró tagállamokat, hogy kiadják a korrupció miatt körözött személyeket. Márpedig ezt mind Románia, mind Costa Rica aláírta.

Hirdetés