Nem szabad nyugdíjba küldeni a 63 éves nőket, ha ők nem akarják

Mert ez diszkrimináció, döntötte el ma az alkotmánybíróság.
Hirdetés
A nőknek meg kell adni a jogot, hogy a férfiak számára megszabott nyugdíjkorhatárig dolgozhassanak, ellenkező esetben nemi alapon történő megkülönböztetés áll fenn – döntött kedden az alkotmánybíróság.
 
A taláros testület szerint ellenkezik az alkotmánnyal a 2003/53-as törvény (munka törvénykönyve) 56-ös cikkelyének első bekezdése, vagyis csak abban az esetben alkotmányos, ha a standard kor kifejezés nem zárja el a nőktől azt a lehetőséget, hogy kérhessék egyéni munkaszerződésük meghosszabbítását a férfiak standard nyugdíjkorhatárát jelentő 65 éves korukig. 
 
Ha ezen kor előtt előírásszerűen megszűnik a nők egyéni munkaszerződése, az nemi alapon történő diszkriminációt és a nők munkához való jogának korlátozását jelenti.
 
A 63. életévüket betöltött nőknek tehát választási lehetőségük kell hogy legyen aközött, hogy kérik nyugdíjazásukat, illetve aközött, hogy 65 éves korukig folytatják az egyéni munkaszerződésben megszabott tevékenységüket.
 
A döntés jogerős és kötelező erejű. Az alkotmánybíróság közölni fogja döntését a parlamenttel, a kormánnyal és a normakontrollt kérő testülettel, azaz a bukaresti törvényszék munkakonfliktusokkal foglalkozó részlegével is.

Hirdetés