A végén még Románia szomszédságába költözik az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unió

Moldova megfigyelői státust kapott az EU riválisaként létrehozott, Moszkva körül gravitáló szervezetben.
Hirdetés

Megvalósulóban a Moszkva-barát moldovai elnök, Igor Dodon nagy álma: az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) tagállamainak vezetői beleegyeztek abba, hogy a Moldovai Köztársaság megfigyelői státust kapjon a szervezetben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a döntést követően közölte,

azt várja, hogy Moldova aktívan részt vesz majd a szervezet munkájában.

És azt is megjegyezte, hogy más, csatlakozni akaró országok jelentkezését is várják. Elsősorban persze az egykori Szovjetunió tagállamait tömörítő Független Államok Közösségéből, de mást sem hajtanak el, ha érdeklődik.

Az EGU tagállami vezetőinek a festi Szocsiban megtartott csúcstalálkozóján a frissen megfigyelővé avanzsált Igor Dodon nem fukarkodott a nagy szavakkal: fontos és történelmi napnak nevezte a hétfőit.

Dodon amúgy négyszemközt is beszélt Putyinnal, amelynek a tartalmáról ugyan semmit sem árult el, azt viszont igen, hogy kiváló volt. Ami azért mégiscsak megnyugtató.

Amúgy Putyin arról is beszélt, hogy prioritásként kell kezelni a belső gazdasági akadályok leépítését és a digitális technológiák fejlesztését. Putyin szerint

az integráció elmélyítéséhez elsőrendűen szükséges az unió belső piaca hatékonyságának növelése,

a nemzeti gazdaságszabályozások közelítése, valamint az áru, a tőke és a munkaerő szabad mozgását továbbra is gátló tényezők kiküszöbölése. A prioritások között említette meg az online kereskedelem és az áruszállítás nyomon követésének fejlesztését, a közlekedési folyosók létrehozását és az ipari együttműködés elmélyítését.

Hirdetés

Az EGU-nak jelenleg Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán az állandó tagja, de Mongólia és Tádzsikisztán is csatlakozni szeretne.

Moldova közeledése az Oroszország vezette gazdasági közösséghez újabb nagy pofon mindazok számára, akik vágyálmaikban arról révedeznek, hogy Románia előbb-utóbb bekebelezheti a Pruton túli országot, miután múlt héten Pavel Filip moldovai miniszterelnök a The Guardian című brit lapnak kerek perec kijelentette: szó sem lehet arról, hogy országa egyesüljön Romániával.

Filip szerint Moldova az Európai Unió része akar lenni, és legfeljebb EU-tagi minőségében kerül majd közelebb Romániához.

Igaz, az EGU-hoz való közeledése az EU-csatlakozási álmokkal sem feltétlenül összeegyeztethető.

Eurázsiai Gazdasági Unió: az EU keleti riválisa
Az Eurázsiai Gazdasági Unió, vagy más néven Eurázsiai Unió egy három ország részvételével létrejött gazdasági együttműködés. Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország elnökei 2014. május 29-én írták alá Asztanában azt a szerződést, amelynek értelmében az összesen 170 milliós népességet és 2,7 trillió dollárnyi bruttó hazai terméket felölelő új gazdasági integrációs szervezet megkezdte működését 2015. január 1-én. Az Unió célja elsősorban a tőke és szolgáltatások szabad áramlásának megteremtése.
Az összefogást az Európai Unió ihlette, ugyanakkor az EU emberi jogokra és demokratikus berendezkedésre vonatkozó alapelveit nem tekintik prioritásnak. És akkor még enyhén fogalmaztunk. Örményország, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a szerződés megkötése napján kifejezte érdeklődését egy esetleges későbbi csatlakozást illetően. Közülük végül az örmények és a kirgizek csatlakoztak is.

Hirdetés