Önhöz is bekopoghatnak a minisztérium szakértői az oltásokról beszélgetni

Az egészségügyi minisztérium szakemberei júniustól ajtóról ajtóra járnak azokon a településeken, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet.
Hirdetés

Sorina Pintea egészségügyi miniszter Nagyváradon arról beszélt, hogy nem várhatnak tovább, valószínű éppen a nemzetközi gyereknap alkalmával ajtóról ajtóra kampányt indítanak a kanyaró ellen.

„Ajtóról ajtóra járunk és a kampányt ott kezdjük, ahol alacsony az oltottsági szint és járványgócok vannak. (…) Az UNICEF-fel együtt kidolgoztunk egy szabályzatot, amit miniszteri rendeletben megjelentetünk, még mielőtt elkészül az oltástörvény, hisz már 52 személy halt meg kanyaróban, és ezen a héten is 192 új esetet regisztráltunk. A kampányt valószínűleg június 1-jén indítjuk” – mondta Pintea.

A miniszter részt vett pénteken Nagyváradon a Cseke Attila által kezdeményezett Dr. Mózes Károly-díj átadásán. Ezt az elismerést azok a Partiumban tevékenykedő asszisztensek érdemelhetik ki, akik betegápoló munkájukkal kivívták nemcsak az orvostársadalom, de a helyi közösség tiszteletét is. Idén három nagyváradi és egy szatmárnémeti asszisztens részesült a díjban.

Pénteken 12 991-re emelkedett a kanyarós megbetegedések száma Romániában,és 52 a kanyaró következtében elhunytak száma.

Az országban 2016 szeptembere óta tombol a kanyarójárvány. Azt követően robbant ki, hogy 2014-ben romániai szülők tömegesen kezdték megtagadni a kanyaró elleni vakcina beadását gyermekeiknek, de a vakcinaellátással is gond volt. A beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent.

Hirdetés

A kanyarós esetek számának jelentős mértékű növekedése az európai hatóságokat is aggasztja, az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban. Szerintük az EU-ban mostanában kitört kanyarójárványok azt jelzik, hogy

az átoltottság terén súlyos problémák mutatkoznak az Európai Unión belül.

Az alacsony mértékű átoltottság a gyermekek és felnőttek más, védőoltással szintén elkerülhető, de veszélyesebb közegészségügyi problémát jelentő betegségekkel szembeni védettségét is veszélyeztetheti, mint például gyermekbénulás, torokgyík, rubeola, szamárköhögés, B típusú Haemophilus influenzae, pneumococcus- és meningococcus-fertőzések – figyelmeztetnek.   

Hirdetés