Egységfrontot alkotott Románia, Magyarország és Csehország az EU-val szemben

Az Európai Külügyi Szolgálat közös állásfoglalásban akarta elítélni Washington döntését, miszerint Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget. Nem sikerült.
Hirdetés

A román külügyminisztérium úgy ítélte meg szombaton, hogy egyoldalú az Európai Külügyi Szolgálat szövege, amely az izraeli diplomáciai képviseletek Jeruzsálembe való költöztetéséről szól.

„A régió igen összetett helyzetét tekintetbe véve, a román külügyminisztérium arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Külügyi Szolgálat által a tagállamok képviselői elé terjesztett szöveg nem kiegyensúlyozott, mert egyetlen elemre fekteti a hangsúlyt, mégpedig az izraeli külügyi képviseletek Jeruzsálembe költöztetésére. Megjegyezzük, hogy más európai uniós tagországok, Magyarország és Csehország is hasonló módon foglaltak állást. Ez után az elemzés után, a külügyi szolgálat szintjén az a döntés született, hogy egy nyilatkozatot adnak ki Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nevében” – tájékoztatott a Külügyminisztérium közleménye.

A The Times of Israel napilap internetes kiadása a Chanel 10 izraeli televízióra hivatkozva azt írja, hogy Románia, Csehország és Magyarország segítettek Izraelnek, hogy megakadályozza, hogy az Európai Unió közös közleményben ítélje el azt, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemből Tel-Avivbe költözteti nagykövetségét.

Európai diplomaták és izraeli hivatalos személyek szerint az akciót Franciaország kezdeményezte, és azt szerette volna elérni, hogy az Európai Unió közös álláspontot alakítson ki Washington döntésével szemben.

Ezt Románia, Csehország és Magyarország segítségével Izrael megakadályozta.

Hirdetés

A Chanel 10 szerint a nyilatkozattervezet megállapította, hogy Jeruzsálem két ország, Izrael és Palesztina fővárosa kell hogy legyen, hogy Jeruzsálem státuszát békés tárgyalásokkal kell rendezni, és hogy az Európai Unió államai nem követik az Amerikai Egyesült Államok példáját és nem költöztetik külképviseletüket Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A három ország döntése nem aratott sikert: a palesztin külügy szerint súlyos következménye lesz mindennek. 

Klaus Iohannis államfőt is sikerült felbosszantani. A balázsfalvi nagygyűlés megalakulásának 170. évfordulóján részt vevő államfő azt mondta: bekéreti Teodor Meleşcanu külügyminisztert, hogy magyarázatot adjon Románia képviselőinek álláspontjáról, amellyel megakadályozták, hogy az Európai Külügyi Szolgálat közös közleményt adjon ki a diplomáciai képviseletek ügyében. Az államfő leszögezte: beleegyezése nélkül Románia nagykövetsége nem költöztető Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Hirdetés