Olaszországi telefontársaságok miatt nem jutottak döntőbe – mondja a román Eurovízió-résztvevő

A The Humans énekesnője szerint az egyik legnagyobb román közösségnek otthont adó ország szolgáltatóin keresztül nem lehetett szavazni.
Hirdetés

Magyarország képviselője, az AWS bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, a Romániát képviselő The Humans azonban kiesett a csütörtöki elődöntőben – utóbbiak ezért többek között azt teszik felelőssé, hogy Olaszországban több telefonos szolgáltatón keresztül sem lehetett szavazni.

Miután versenydaluk címe – Goodbye, azaz Viszlát – nem bizonyult szerencsés választásnak, hiszen nem sikerült bekerülniük a tíz legjobb előadó közé, és tényleg búcsúzniuk kellett a megmérettetéstől, az együttes énekese, Cristina Caramarcu egyrészt megköszönte a támogatást, másrészt viszont megjegyezte: Olaszországból jelezték, hogy három telefontársaság ügyfelei nem szavazhatnak – ráadásul a három legnagyobb társaságról van szó. „Megpróbálunk tenni valamit ez ügyben” – tette még hozzá. 

Amennyiben ez valóban így történt, az nagy érvégést jelenthetett az együttesnek, hiszen köztudomású, hogy Olaszországban él az egyik legnagyobb román közösség, amelynek száma jócskán meghaladja az egymillió főt.
Caramarcu minden esetre hozzátette: nincs amit felróniuk saját maguknak.

A magyar AWS-re ez aztán ezer százalékosan igaz, hiszen a saját meghatározása szerint „modern metált” játszó banda bemasírozott a döntőbe. A Viszlát nyár című szám a zenekari tagok szerzeménye, a dal a halál kémiájáról, megértéséről, tágabb értelemben szeretteink elvesztéséről szól. 

Ugyancsak bekerült a fináléba az idén is az esélyesek között emlegetett 2009-es győztes, a norvég Alexander Rybak (számának címe: That’s How You Write a Song), ő az Eurovíziók történetének 1500. dalát adta elő. Sikerrel kvalifikálta magát továbbá a svéd Benjamin Ingrosso (Dance You Off), a moldovai DoReDoS (My Lucky Day), az ausztrál Jessica Mauboy (We Got Love), a dán Rasmussen (Higher Ground), az ukrán Melovin (Under the Ladder), a holland Waylon, aki 2014-ben második lett a versenyen a Common Linnets zenekarral (Outlaw in ’em), a szerb Sanja Ilic & Balkanika (Nova deca), valamint a szlovén Lea Sirk (Hvala, ne!).

Hirdetés

A keddi első elődöntőből az albán Eugent Bushpepa a Mall című dallal, a cseh Mikolas Josef (Lie to Me), a litván Ieva Zasimauskaité (When We’re Old), az izraeli Netta (Toy), az észt Elina Nechayeva (La Forza), a bolgár Equinox (Bones), az osztrák Cesár Sampson (Nobody But You), a finn Saara Aalto (Monsters), az ír Ryan O’Shaughnessy (Together), valamint a ciprusi Eleni Foureira (Fuego) jutott a szombati döntőbe. A 26-es finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (SuRie – dalának címe: Storm), Franciaország (Madame Monsieur – Mercy), Olaszország (Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente), a házigazda, tavalyi győztes Portugália (Cláudia Pascoal – O jardim), Spanyolország (Amaia & Alfred – Tu canción) és Németország (Michael Schulte – You Let Me Walk Alone).

A csütörtöki 18 elődöntősből a tíz továbbjutót úgy választották ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Németország, Franciaország és Olaszország részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyed órán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben. A kettő kombinációja alapján dőlt el a tíz továbbjutó produkció. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.
 

Hirdetés