Szoboszlay Aladár és társainak földi maradványait, és az őket kivégzőket is keresik

Bár a tömegsírt egyelőre nem sikerült megtalálni, egy fontos fejlemény mégis történt: bűnvádi eljárás indult a kivégzőosztag tagjainak azonosítására.
Hirdetés

Nem sikerült kedden megtalálni az aradi Alsótemetőben a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának jeltelen közös sírját – közölte az MTI-vel az ásatást vezető Gheorghe Petrov, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER) szakértője. Az ásatás szerdán folytatódik.

Gheorghe Petrov elmondta: magyarországi szakemberek bevonásával talajszkennerrel találtak három olyan területet a temetőben, ahol a Szoboszlay-per áldozatai nyugodhatnak. Ezek közül kettőt sikerült felbontani a keddi ásatáson, de ezek mélyéről nem kerültek elő a kommunista rezsim által kivégzett férfiak maradványai. Hozzátette: az ásatásokat szerdán is folytatják, és csak a szerdai nap végén vonnak le következtetéseket. Az Aradihírek.ro portál helyszíni beszámolójából kiderült: az ásatásokon részt vett Vekov Károly történész, és az egyik kivégzett férfi fia is.

Vekov Károly úgy vélte: Szoboszlay Aladár – a fennmaradt írási alapján – a második világháború utáni erdélyi magyar kisebbségpolitika egyik legjelentősebb alakja. A történész szerint a román kommunista diktatúra felismerte, hogy a lelkész komoly geopolitikai programot dolgozott ki és letette egy kereszténydemokrata munkáspárt alapjait. Ezért példát statuálva, egy koncepciós per végén hazaárulás vádjával kivégeztette kilenc társával együtt. „Szoboszlay Aladár egy mártír, akár holnap boldoggá lehetne avatni” – szögezte le Vekov Károly.

A News.ro közlése szerint a temesvári katonai ügyészség emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával bűnvádi eljárást indított az ügyben. Úgy vélik, hogy még életben lehetnek azok, akik Szoboszlay Aladár és társai kivégzését elrendelték. Radu Ilina temesvári katonai főügyész, aki jelen volt a mai aradi ásatáson, elmondta: az IICCMER beadványa alapján indítottak bűnvádi eljárást. Amennyiben előkerülnek a földi maradványok, patológiai vizsgálatnak vetik alá a csontokat, ugyanakkor jogi szempontoból is szeretnék tisztázni a kivégzés körülményeit. Az eddigi ismeretek szerint a temesvári börtönben történt a kivégzés, majd a holttesteket Aradra szállították, ahol az Alsótemetőben egy tömegsírban elhantolták őket. 

Hirdetés