Akkora díjat kapott Szilágyi N. Sándor tanár úr, hogy csak na!

És nem is akárhol. A magyar tudomány legfőbb fellegvárában, jó Budavár magas tornyának közelében.
Hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia összesen tizennégy kutatót, tudóst, gondolkodót, médiaszakembert és üzletember-mecénást díjazott a hétfői napon. Értelemszerűen azért, mert ezek az emberek olyasmiket tettek le az asztalra, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni.

A díjazottak között van egy professzor úr, aki a külhoni magyar tudósok kategóriába sorolható, amennyiben Kolozsvárott él. Nos, ez a tudós professzor kapta idén az Arany János-életműdíjat.

A neve Szilágyi N. Sándor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kara Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára, rengeteg egyetemi hallgató tisztelt és szeretett mestere, tudós gondolkodó, szerkesztő, publicista – apropó, tessék megnézni a professzor úr Facebook-oldalát, remek bejegyzéseket lehet ott olvasni tőle –, szóval gratulálunk, Tanár Úr, ez szép volt!

Idebiggyesztjük azért az Akadémia indoklását is, mert azért az is számít: „A tudós kiemelkedő nyelvtudományi teljesítménye, iskolateremtő munkája, valamint a társadalmi és etnikai konfliktusok csökkentését célzó nyelvészeti és társadalomtudományi munkássága – amellyel sokat tett és tesz a magyar tudomány és a társadalmi közjó szolgálatában – elismeréseként részesült a díjban.”

Hirdetés