Lássuk, ma kik kérték valamelyik kormánytag lemondását

Az államfő a miniszterelnököt, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az USR és a PNL a tanügyminisztert menesztené.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) „elzálogosítja az ország jövőjét” és képtelen rendet tartani a közpénzek terén – jelentette ki hétfő este Klaus Iohannis államfő.

„Csaknem másfél éve kormányoz már a PSD, de nem látunk sem utakat, sem iskolákat, sem kórházakat” – mondta az elnök, aki szerint a nagyobbik kormánypárt „valójában elzálogosítja az ország jövőjét azzal, hogy növeli a fizetéseket és nyugdíjakat, míg a befektetéseket elhanyagolja.” Iohannis kijelentette: elégedetlenségre ad okot az állam pénzügyeinek alakulása.

„Az állam pénzügyei teljes mértékben elégtelenül alakulnak. Dăncilă asszonynak sürgősen le kell mondania, hogy felelős és kompetens embereknek adja át a helyet. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Dragnea és csapata nem talál semmiféle megoldást egy jó és hatékony kormányzásra” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége Valentin Popa tanügyminiszter tisztségből való menesztését kérte a kormányfőtől és a kormánytól. Az erre vonatkozó nyílt levelet hétfőn az Agerpres hírügynökséghez is eljuttatta a kolozsvári székhelyű felsőoktatási intézmény.

A levél értelmében nem lát párbeszédre alkalmas partnert a BBTE vezetősége Valentin Popa személyében. Az aláírók véleménye szerint az egyetem értékrendje és a romániai társadalommal szembeni vállalásai összeegyeztethetetlenek a miniszter értékrendjével.

A BBTE vezetősége felidézi, hogy miután a szaktárca lecsökkentette a 2018-2019-es tanévre előirányzott tandíjmentes helyeket az ország legrangosabb egyetemein, különböző módokon – hivatalos és nyílt levelekben, japánsztrájkkal – próbálták elérni, hogy a minisztérium elálljon szándékától, sikertelenül.

„Következésképpen tartozunk azzal a romániai társadalomnak, hogy nyilvánosan kérjük a tanügyminiszter úr leváltását”

Hirdetés

– összegeznek a levél aláírói, akik szerint a tárca intézkedése hosszú távon rontja a romániai akadémiai szféra versenyképességét és közvetve negatív kihatással van az ország fejlődésére is.

Mindeközben egyszerű indítványt nyújtott be az oktatási miniszter ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 36 szenátora. A Valentin Popa tárcavezető ellen benyújtott indítvány címe:

„A PSD eladja az egyetemi helyeket a politikai klientúrájának”.

Az USR szenátora, Vlad Alexandru a szenátus plénumában jelentette be, hogy 36 szenátor nyújtja be a tanügyminiszter ellen megfogalmazott indítványt.

És ez csak egy átlagos nap a romániai közéletben.

Hirdetés