Idén egy sem, jövőre kettő, mi az? Hát az irodalmi Nobel-díj

Szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett a Svéd Akadémia, ezért idén nem ítélik oda a rangos kitüntetést.
Hirdetés

Nem osztja ki idén az irodalmi Nobel-díjat a közelmútban több botrányba is keveredő Svéd Akadémia, jövőre azonban egyidejűleg két díjat is átadnak – számol be az MTI.

A halasztást a díjat odaítélő Svéd Akadémia és a Nobel-díjakat alapító és finanszírozó Nobel Alapítvány jelentette be péntek reggel arra hivatkozva, hogy megrendült a közbizalom a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része bojkottálja. A döntést a Svéd Akadémia hozta csütörtök esti ülésén, és a közlemények szerint azt támogatja a Nobel Alapítvány is.

A közlemények hangsúlyozzák, az 1901 óta odaítélt díj történetében már többször is előfordult, hogy nem ítélték oda a díjat, legutóbb 1943-ban, a második világháború forrpontján, azt megelőzően pedig hatszor: 1942-ben, 1941-ben, 1940-ben, 1935-ben, 1918-ban és 1914-ben. A hétből öt alkalommal a rákövetkező évben hirdettek győztest.

A Nobel Alapítvány szerint mindazonáltal a döntés jelzi a helyzet súlyosságát. A Svéd Akadémia válsága hátrányosan befolyásolta a Nobel-díjat, és a halasztásról hozott döntés „segíteni fogja megőrizni hosszú távon a Nobel-díj reputációját”.

Hirdetés

Az 1786 óta működő Svéd Akadémiát megrázó botrány meglehetősen zavaros. Amit tudunk: nemrégiben Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és francia férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos vádak érték. A fotós férjet azzal vádolják, hogy számos nőt molesztált, továbbá köze van a Nobel-díjasok nevének idő előtti kiszivárogtatásához (legutóbb Patrick Modiano francia író díjazása esetében fordult ez elő 2014-ben), a költőnő pedig eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Arnault tagadja a szexuális zaklatással és a szivárogtatással kapcsolatos vádakat.

A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia – amelynek tagsága,  a XVI. Károly Gusztáv svéd király által nemrég jóváhagyott módosításokig egy életre szólt – hat tagja jelentette be, hogy visszavonul a testület munkájától (köztük az akadémia első női titkára, Sara Danius), ketten pedig már régebb inaktívak, ami gyakorlatilag a testület lebénulását eredményezte. Az újabb távolmaradásokkal ugyanis tízre szűkült a munkában aktívan résztvevők száma, noha a szabályok 12 tag jelenlétét írják elő az üléseken.

#MeToo az Amerikai Filmakadémián is
Egy másik művészeti és iparág háza táján is áll a bál: az Amerikai Filmakadémia kizárta Bill Cosby Golden Globe-díjas komikust és Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt. Cosbyt nemrég szexuális erőszakért ítélték el, Poanskit pedig, mint köztudott, 1978 óta körözik az amerikai hatóságok. A hírneves rendező ugyanis megszökött az országból, mivel eljárás indult ellene egy 13 éves lány megerőszakolása ügyében.
A testület közleménye szerint Bill Cosby és Roman Polanski viselkedése nem egyezik az akadémia értékrendjével és erkölcsi normáival.

Hirdetés