Kezdhetünk aggódni: a kormány szerint nem lesz adóemelés

Az ellenzék szerint a kormány az áfa emelésére készül, a pénzügyminiszter szerint viszont dehogy.
Hirdetés

Ismét magyarázkodni kényszerült a kormány enyhén szólva is kaotikus gazdaságpolitikája miatt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint nem igaz, hogy a kabinet a költségvetésen a mérsékelten átgondolt béremelések miatt keletkezett lukat adóemeléssel készülnek betömni. Elsősorban az áfa emeléséről lenne szó.

A tárcavezető szerint sem a kormányban, sem a koalíción belül nem téma az adók emelése, sőt adóemelés még a jövő év tekintetében sem nem merült fel.

„Akik ilyen híreket terjesztenek, azok vagy beszámíthatatlanok vagy felelőtlenek”

– mondta Teodorovici kevéssé diplomatikusan az áfa esetleges emeléséről szárnyra kelt hírekkel kapcsolatban.

A miniszter által vagy beszámíthatatlannak, vagy felelőtlennek titulált személy nem más, mint Florin Cîţu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora és szakpolitikusa, aki szerint a kormány a jelenlegi 19-ről 20 százalékra növelné az áfát az idei év közepétől vagy legkésőbb a jövő év elejétől.

„2018-ban a költségvetés még nyert 3 milliárd lejt azáltal, hogy nem csökkent 19 százalékról 18-ra az áfa. Ezt elhalasztották. Jelenleg van egy olyan döntés a PSD-n belül, amelyet meg kell hozniuk és amelyről tudom, hogy beszélnek, hogy 20 százalékosra növekszik-e az áfa vagy sem ez év közepétől vagy jövő év elejétől. Jelen pillanatban

az áfa növeléséből származó pénzek nélkül, amelyek körülbelül 3 milliárd lejt tesznek ki, a költségvetési hiány meghaladja a 3 százalékot

Hirdetés

(…) Az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság egyre sérülékenyebbé válik a következő időszakban, egy negatív sokk pedig szörnyű következményekkel járna. A PSD egyetlen megoldása: csökkenti a kiadásokat és még több pénzt hoz az állami költségvetésbe, nagyobb bevételt pedig csak nagyobb adókkal lehet elérni” – vélekedett Cîţu szerdán.

Az adó, amit mindenki fizet
Az általános forgalmi adó (áfa, angolul Value Added Tax (VAT)) a forgalmi adók egyik típusa. A modern gazdaságban állami jövedelmek jelentős forrása a társasági adó és a jövedelemadó mellett. A végfogyasztásra vetik ki, ezért elméletileg minden vásárló megfizeti. Az általa hozzáadott érték, vagyis az értéknövekedés után az eladónak minden kereskedelmi szinten meg kell fizetnie.
Mivel a hozzáadott és nem a teljes érték után fizetendő, az áfa végső összege egy termékre nézve független attól, hogy hány vételen és eladáson megy keresztül. Az áfa indirekt adó, hiszen nem az fizeti be az államnak, akitől a forrás összege származik.
A kettős adóztatás elkerülése érdekében az exportált termékek után általában nem kell általános forgalmi adót fizetni, vagy pedig az adóvisszatérítés eszközét alkalmazzák.
Romániában az áfa mértéke többször is változott az elmúlt években. 2010 július elsejétől a gazdasági válság miatt az addigi 19-ről 24 százalékra emelték, hogy növeljék az állami bevételeket, majd a gazdaság stabilizálódása után 2016 januárjától 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra csökkentetté. Emellett bizonyos termékekre és szolgáltatásokra – többek között élelmiszerekre, de a szállodai szolgáltatásokra és gyógyszerekre is – kedvezményes, 9 százalékos áfát vetnek ki, de van még ennél is alacsonyabb, 5 százalékos áfa, amelyet a könyvek, sajtótermékek vagy múzeumi belépők vásárlói fizetnek meg.

 

Hirdetés