Júniusban lehet népszavazás arról, hogy csak egy nő és egy férfi alkothat családot

Miután az alkotmánybíróság elutasította a referendumtörvény módosítása elleni kifogásokat. Azért Klaus Iohannis még beleszólhat.
Hirdetés

Június tizedikére írhatja ki a kormány a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást, amely gyakorlatilag az alaptörvény révén lehetetlenítené el az azonos neműek házasságkötését Romániában.

A június tizedikei időpontról Florin Iordache, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke beszélt csütörtökön, annak nyomán, hogy az alkotmánybíróság elutasította a népszavazások kiírásáról és lebonyolításáról szóló törvény módosítása ellen benyújtott ellenzéki óvást.

Az alkotmánymódosításhoz az szükséges, hogy a parlament mindkét háza elfogadja azt, majd a polgárok népszavazáson megerősítsék. A képviselőház már megszavazta a módosítást, most pedig a szenátuson a sor.

Iordache szerint

az államfő az alkotmánybíróság döntése nyomán tíz napon belül kihirdetheti a referendumtörvény módosítását,

ezt követően a szenátus is elfogadhatja az alkotmánymódosítást, majd az ez utáni 30 napos időszak utolsó vasárnapján – azaz június 10-én – meg is tarthatnák a referendumot.

Csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Klaus Iohannis államfő ugyanis április 18-án közölte: ő is alkotmánybírósághoz fordul, mivel nem tetszenek neki a jogszabály egyes elemei. Ezen nincs is amit csodálkozni, ugyanis

a módosítás lényege, hogy kizárja az államfőt a népszavazások kiírásának eljárásából.

Hirdetés

Ezért támadta meg a módosítást annak április 4-i elfogadását követően az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is az alkotmánybíróságon, szerintük ugyanis a kormányoldal ürügyként használja fel a kezdeményezést arra, hogy csökkentse az államfő jogköreit. Ám a taláros testület most úgy döntött: nem baj, ha az államfő nem szól bele a népszavazások kiírásába.

Mint ismeretes, a Koalíció a családért nevű, az ortodox egyházhoz közel álló ernyőszervezet a szükséges félmilliónál jóval több, hárommillió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az alkotmányt módosítva változtassák meg a család fogalmának meghatározását. Az új verzió szerint „egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát az alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak” kifejezés helyett.

A kezdeményezés célja az azonos neműek házasságának ellehetetlenítése.
 

Hirdetés