Klaus Iohannis | A kép forrása a presidency.ro
Voks populi
szabot
2018. április 4. szerda, 17:48
Már nem az államfő írja ki az alkotmánymódosító népszavazásokat.

Nem tárgyalja újra a képviselőház a referendumtörvényt, amelyet Klaus Ioahnnis államfő március közepén visszaküldött a parlamentnek megfontolásra – írja az Agerpres hírügynökség. A képviselők ismét eredeti változatában hagyták jóvá a jogszabályt.

A referendumtörvény újratárgyalásának elutasítását 195 képviselő támogatta, 71 honatya ellene szavazott, hatan tartózkodtak, a kérdésben az alsóház volt a döntő fórum.

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az alkotmányt módosító törvényszöveget. 

A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

Az USR elnöke, Dan Barna máris jelezte, hogy pártja megtámadja a procedúrát módosító törvényt az alkotmánybíróságon – írja a News.ro hírügynükség.

A PNL a képviselőházi szavazáskor azt hangsúlyozta, kétszínűség a PSD részéről, ha ezzel a módosítással akarja elhitetni, hogy minél gyorsabban ki akarja írni a népszavazást a család alkotmányban rögzített fogalmának módosításáról, mert ha valóban akarta volna, már háromszor is elfogadhatta volna az erre vonatkozó törvényt.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint viszont a most eredeti formájában megszavazott népszavazási törvénynek semmi köze nincs az alkotmánymódosító kezdeményezésekhez.

Jelenleg két alkotmánymódosító állampolgári kezdeményezés fut:

  • a Koalíció a családért azt szeretné elérni, ha a család fogalmának módosításával az alkotmány is tiltaná a melegházasságot, és ehhez már tavaly összegyűjtött három millió aláírást;
  • az USR hétvégén indított aláírásgyűjtést azért, hogy alkotmány tiltsa a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy választott tisztségekért indulhassanak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26062
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A két rabló százezer lejt vitt el.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.