Klaus Iohannis | A kép forrása a presidency.ro
Voks populi
szabot
2018. április 4. szerda, 17:48
Már nem az államfő írja ki az alkotmánymódosító népszavazásokat.

Nem tárgyalja újra a képviselőház a referendumtörvényt, amelyet Klaus Ioahnnis államfő március közepén visszaküldött a parlamentnek megfontolásra – írja az Agerpres hírügynökség. A képviselők ismét eredeti változatában hagyták jóvá a jogszabályt.

A referendumtörvény újratárgyalásának elutasítását 195 képviselő támogatta, 71 honatya ellene szavazott, hatan tartózkodtak, a kérdésben az alsóház volt a döntő fórum.

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az alkotmányt módosító törvényszöveget. 

A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

Az USR elnöke, Dan Barna máris jelezte, hogy pártja megtámadja a procedúrát módosító törvényt az alkotmánybíróságon – írja a News.ro hírügynükség.

A PNL a képviselőházi szavazáskor azt hangsúlyozta, kétszínűség a PSD részéről, ha ezzel a módosítással akarja elhitetni, hogy minél gyorsabban ki akarja írni a népszavazást a család alkotmányban rögzített fogalmának módosításáról, mert ha valóban akarta volna, már háromszor is elfogadhatta volna az erre vonatkozó törvényt.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint viszont a most eredeti formájában megszavazott népszavazási törvénynek semmi köze nincs az alkotmánymódosító kezdeményezésekhez.

Jelenleg két alkotmánymódosító állampolgári kezdeményezés fut:

  • a Koalíció a családért azt szeretné elérni, ha a család fogalmának módosításával az alkotmány is tiltaná a melegházasságot, és ehhez már tavaly összegyűjtött három millió aláírást;
  • az USR hétvégén indított aláírásgyűjtést azért, hogy alkotmány tiltsa a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy választott tisztségekért indulhassanak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26062
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.